Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов подкрепя искането на адвокатите за промени в Закона срещу прането на пари

| обновено на 18.02.19 в 17:36
Адвокати се събраха на протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет заради промени в закона, с които фирми, неправителствени организации и кметове трябва да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари.
Снимка: БГНЕС

Председателят на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов е подкрепил на среща с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова искането за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него.

Адвокати обмислят национална стачка заради Закона за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него, които задължават защитниците да докладват на Финансовото разузнаване за съмнителни парични операции, които са им станали известни в контакта с техни клиенти. Глобата, ако не го направят, е 20 000 лева.

Данаил Кирилов е поел ангажимент за спешно организиране на разширена среща между ръководството на Висшия адвокатски съвет, Комисията по обществен ред и сигурност и Комисията по правни въпроси. На нея трябва да бъде обсъдено изключването на адвокатите от кръга на задължените лица по смисъла на Закона срещу прането на пари.

Няколко десетки адвокати се събраха пред Висшия адвокатски съвет с настояване за отмяна на спорните текстове. Защо – обясни адвокат Цветанка Иванова:

"Не трябва да се вменяват такъв тип задължения, тъй като най-малкото ние имаме задължението да спазваме адвокатската тайна, да опазваме интересите на клиента, да бъдем достатъчно лоялни, отговорни. Този човек разчита на нас. Той е дошъл при нас, защото има някакъв проблем в повечето случаи".

Втори адвокатски протест по същия проблем е насрочен за четвъртък, но пред Народното събрание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна