Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: БСП постигна етапна победа, не трябва да се връща в НС

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще направи законодателни постъпки, за да възстанови предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

ГЕРБ си дадоха сметка за настроенията в страната и реагират по обичайния начин - коментира в интервю за "Нещо повече" Юрий Асланов, собственик на Агенция "Афис".

"БСП няма да се връща в парламента, според мен - с основание. Искането за машинно гласуване е въпрос на спазване на закона. Разбира се, че има техническа възможност. Въпрос е на организация, щом има 50 млн., както и Менда Стоянова потвърди. Не смятам, че то ще елиминира 100 процента от порочните практики, но поне 80 процента може да прекрати. Никъде няма електронно дистанционно гласуване, но машинно трябва да има", подчерта Асланов.

С промените в Избирателния закон се закрепости правото на една партия да управлява завинаги. Въпрос на техника е да се случва това и то обезсмисля демокрацията, допълни социологът.

"Условията не са изпълнени и БСП не трябва да отстъпва от условията, които вчера постави. Няма за какво да се връща. 

БСП може да счита това за малка етапна победа но голямата опасност за нас като общество не се е разминала", смята Юрий Асланов.

На въпрос за договорки между ГЕРБ и ДПС той отговори:

"Личеше отдавна, че има скрита коалиция ГЕРБ - ДПС . Този път стана явна и беше призната с изказване на Цветан Цветанов. Доколко това е устойчива комбинация, за легитичността не говоря, също не мога да кажа. Има някакъв сговор по определени въпроси, правят се пазарлъци между двете партии. Дали това означава управляваща коалиция е спорен въпрос."

Асланов не се ангажира с прогноза дали ще има предсрочни избори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна