Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата не рекламира този тип туризъм

Расте интересът към селския туризъм

Хората търсят активна почивка с културни атракции - фестивали, концерти, забележителности

Сапарева баня привлича туристите с природните си богатства и климата, както и с екологичния и селски туризъм. Засилен е интересът най-вече към балнеолечението.
Снимка: БГНЕС

Селският туризъм е предпочитан от платежоспособни хора от градовете, които търсят качествена храна. Това каза в интервю за "Хоризонт" Борислав Борисов - председател на Асоциацията на българските села. Той смята, че в сектора селски туризъм има неизползван потенциал.

Все повече хора у нас избират селата за своята почивка. Това е видно от данните за миналата година на Асоциацията на българските села, които се базират на допитване сред собственици на обекти.
 
През 2018 година запитванията за настаняване в селски къщи са се увеличили с 20 процента спрямо предходната 2017 година. Реалният ръст на осъществените почивки е 7 процента. 

Интересът към селския туризъм расте и на база фестивали, концерти и културни прояви на село 

Селският туризъм обаче продължава да бъде неатрактивен за туристическите агенции, посочва Борислав Борисов.

"Това пък  е свързано с много ниския процент на чужденци, които идват за селски туризъм в България, който остава твърде нисък - 1,5 процента за 2018 година. Интересно е, че от тези 7 процента ръст на заетостта на обектите за селски туризъм, 5 процента са на база фестивали, семинари или пък други инициативи, свързани с изкуство и концерти в селата, което е една устойчива тенденция, която се забелязва последните години. Тя беше основната причина и за ръста през последните години. На практика хората не търсят само едно просто настаняване и консумация на храна, когато отиват на село, а търсят една активна почивка, която да им увеличава вътрешните изживявания." 

Хората от градовете търсят активен тип почивка, увеличава се делът на семейните пътувания

Кои са най-предпочитаните места за селски туризъм? На първо място е област Ловеч - селата около Троян, Тетевен, Априлци. На второ място се класират къщите за гости в района на Елена - там цените са по-ниски. Следва област Благоевград - там популярни са архитектурните резервати Лещен, Ковачевица, Долен. Районът на Смолян също е популярен като дестинация за селски туризъм. Най-предпочитани са фамилен тип къщи за гости, които се наемат предимно от семейства с деца:

"В тази връзка са предпочитани къщите, които през лятото имат басейн, които отговарят на критерии за безопасност. Масово собственици на обекти за селски туризъм ми казват, че инвестират самите те през последните години да обезопасят максимално обектите си, тъй като това е едно от основните изисквания от страна на гостуващите семейства. Предпочитат се обекти, които са близо до различни забележителности, тъй като хората от градовете предпочитат активен тип почивка, а не просто настаняване. Интересното е, че се увеличава броят на семействата от градовете с деца, които имат изисквания към обектите за селски туризъм по отношение на кухнята, т.е. увеличават се изискванията към вегетарианско меню в селата, към продуктите с биопроизход, към продукти, които са произведени на място в градина в самия обект или в близост." 

Държавата не рекламира този тип туризъм

Селският туризъм като продукт се развива от местни инициативни хора, които намират начин да се рекламират, подчертава Борислав Борисов:

"От страна примерно на самата държава мога да ви кажа, че селският туризъм липсва изобщо като реклама. Даже в стратегията на Министерството на туризма изобщо липсва фразата, ключовата дума "селски туризъм". В Министерството на земеделието и храните, което има ресор "Развитие на селските региони" изобщо липсва каквато и да е реклама на селски туризъм. Да не говорим, че пък в инвестициите по Програмата за развитие на  селските региони в новия програмен период бяха отрязани изобщо инвестициите за селски туризъм, естествено, заради злоупотреби в предходния програмен период."

Развитието на селския туризъм се дължи на частната инициатива, не на еврофондовете

"Ако изобщо говорим за някакъв ръст или добро развитие на селския туризъм през последните години, той изобщо не се дължи на европейските фондове, тъй като по европейските фондове се направиха различни схеми и облагодетелстване по-скоро на частни лица, които се възползваха от пробойните в тази програма, за да си направят собствени частни къщи" допълни Борислав Борисов.

Истинският модел на селския туризъм се дължи на усилията на частната инициатива, на хора, които вярват и използват потенциала на региона си и са вложили своя труд и средства, категоричен е Борислав Борисов.

Чуйте повече от репортажа на Мила Младенова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна