Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Попдончев: С институциите сме в двустранен монолог по наредбата за касовите апарати

Снимка: БГНЕС

Бизнесът и институциите са в състояние на двустранен монолог по отношение на наредбата на данъчните за контрол на продажбите - така финансовият директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев коментира днес пред БНР несъстоялото се вчера изслушване на страните в парламентарната икономическа комисия.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той каза, че обещаното от финансовия министър отлагане на сроковете би трябвало да се използва за промени в нормативния акт. 

„По-скоро чувстваме, че би трябвало този диалог наистина да бъде по-широк и не би следвало, ако това е в резултат на политически действия, да бъде лишено обществото от този диалог“, каза Попдончев.

Той посочи, че разговори се водят още от лятото на миналата година.

„Нашето първо становище по наредбата за фискалните устройства е от 16 август миналата година. Редица срещи с Националната агенция за приходите са направени. Истината е, че в общи линии сме в състояние на двустранен монолог“.

„Разбира се, подкрепяме обявеното от министъра на финансите отлагане на софтуерите на управление на продажби и се запазва срокът до 31 март за самите фискални устройства. Но важното е този срок, до 30 септември, както обяви той, да бъде ползван наистина за промяна в текстовете на наредбата, а не само да се отложи с 6 месеца влизането ѝ в сила“.

Попдончев обясни някои от основните трудности за бизнеса, които произтичат от наредбата.

„Предложенията са много от различни бизнеси, от различни организации… Основен проблем е, ако щете, и понятието „софтуер за управление на продажби“, което до момента още остава неясно. Голям проблем са санкциите, които се предвиждат, със затварянето на търговските обекти. Много технически изисквания има по отношение на спиране на работа на софтуера и на фискалните устройства, когато те нямат връзка помежду си или връзка с приходната администрация. Всичко това блокира работата на бизнеса и считаме, че трябва да бъде обект на преразглеждане.“

Проблем е и защитата на търговската тайна.

„Наредбата предвижда предаване на информация в реално време, сами разбирате, че това ще е една система, която може би ще събира най-много данни на национално ниво от бизнеса… По отношение на търговската тайна, тук става въпрос за самия одиторски профил, който изисква приходната администрация и за достъпа до тази администрация. Предлагаме първо да се ограничи достъпът и да се контролира по някакъв начин. На този етап не е ясно кой и по какъв начин ще има достъп до тази информация, както и нейният обем да се сведе само до продажбите. До момента достъпът на информацията надхвърля този, който е необходим за фискалния контрол.“

Бизнесът очаква следващата седмица да проведе среща с премиера и министъра на финансите, за да изложи предложенията си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!