Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дроздстой Стоянов: Средствата от правителството за системата за психично здраве са стъпка в правилната посока

Проф. Дроздстой Стоянов
Снимка: БГНЕС

Отпускането на средства за психиатричните центрове и звена от страна на правителството е стъпка в правилната посока, каза днес пред БНР психиатърът Дроздстой Стоянов.

Кабинетът предостави обещаните на болниците 30 милиона лева, от които 2 милиона отиват за лечебните заведения, които оказват психиатрична помощ. С друго постановление Министерският съвет даде още 10 милиона за капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.

„Решението, в най-добрия смисъл на думата, посреща неотложните нужди, изведени в публичното пространство от настоящия дебат. От друга страна ние в професионалната общност, както и тези наши пациенти и техните семейства, които съставляват различните пациентски организации, изпитваме смесени чувства към подобен вид решения. Положителната страна е, че това определено е движение в правилната посока и движение към прогрес по темата за подпомагане за преустройство на психиатричните грижи“, каза Стоянов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той обясни, че до 30 дни работна група ще направи оценка на нуждите на психиатричните лечебни заведения.

„Група, на която съм член и аз, е натоварена със задачата да оцени потребностите от различни видове ресурси на психиатричните служби, с голям приоритет, разбира се, върху психиатричните болници, намиращи се в неблагоприятно положение не само от гледна точка на материалната база, но и от гледна точка на човешкия ресурс, на своята локализация по отношение на възможностите за комуникация и управление на случаите. Ние имаме 30 дни да изготвим своята оценка и да я представим.“

Стоянов посочи, че при звената към общини и болници контролът е по-лесен и проблемите са по-малко, като в същото време определи усилията на кабинета да обхване службите в системата за психично здраве като адекватен ход.

„Едновременно с адекватното разпределение на тези ресурси правителството взима решение за подпомагане на онези психиатрични служби, които се наричат центрове за психично здраве, отделения и клиники към многопрофилните болници, тъй като в тях ситуацията позволява отпускането на средства да се случи без такава сложна предварителна оценка.“

„Проблемът при тях е сведен до два фактора - единият са капиталовите ремонти, за които се говори от известно време и вторият е механизмът, по който се образува остойностяването на труда на персонала в тях“.

„Поради тази причина допускам, че управляващите са взели решение първо да насочат средства натам, защото там - първо нуждите са по-малки откъм инвестиция, и второ -  много по-лесни са за наблюдение, контрол и оценка, тъй като всички тези структури се намират в някаква степен на подчиненост, било на общинската администрация или на администрацията на общинските болници.“

Стоянов очерта и проблеми:

„При положение, че тези стационари се намират в една адекватна медицинска и социална среда, те се финансират по една много специфична методика… Съгласно тази методика един преминал пациент с оглед на броя леглодни, през които е бил в болницата, струваше 38,50 лева на ден, а в момента увеличението е до 40 лева на ден, нещо, което като се каже два милиона, изглежда сякаш се губи в контекста, но е нужно да бъде ясно казано. В тези два милиона е заложен бюджетен разход за увеличаване на финансирането на преминал болен по методика на МЗ, но сумата е брутално недостатъчна, на фона на преговорите, водени в последните месеци - да бъде минимум 60 лева.“

Според психиатъра методиката е неадекватна, което заедно с различните модели на финансиране в системата, не позволява  създаване на стандарт за контрол на качеството.

„Ако няма стандарт за контрол на качеството, каквато и сума да се даде - била тя текущата от 40 лева, била тя 60 или двойно, е неоправдано. Вие трябва да можете да мониторирате ефекта от вложението“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна