Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известната немска художничка Роземари Трокел с изложба у нас

БНР Новини
Снимка: structura.gallery

В галерия „Структура“ се откри изложба на известната немска художничка Роземари Трокел, която се занимава с различни теми като феминизма, различията между половете, ролята на жената-художник в света на изкуството, правата на животните, въпроса за идентичността. Събитието се осъществява със съдействието на Гьоте институт България и е част от поредица самостоятелни изложби от програмата на Института за международни отношения на Германия (ИФА), включваща Зигмар Полке, Георг Базелиц и Герхард Рихтер.

Роземари Трокел се занимава с живопис, скулптура, фотография, видеоарт, инсталации. Следвала е изкуство в Академията за изящни и приложни изкуства в Кьолн. Кариерата ѝ стартира още в началото на 80-те години на миналия век – труден период за жената-художник, търсеща своето място в световната артсцена. От 1998 г. Роземари преподава в Академията по изкуства в Дюселдорф. Тя е първата жена, представила Германия на Венецианското биенале през 1999 г.

В експозицията в галерия „Структура“ са събрани нейни рисунки, видео и известната ѝ „Машина за живопис“ от 1990 г., която съдържа четки с коси от 56 съвременни художници от цял свят. Това нейно произведение „издига до абсурд обичайното мнение за ръчното занаятчийско – механично естество на изкуството, създадено от женската ръка“ и представлява „пародия на идеята за художника-гений“, пише художествената критичка Урсула Целер и допълва още: „Чрез един напълно деконструктивен метод, тя поставя всеки отговор, веднъж намерен, отново под въпрос или търси нов отговор. Непосветеният наблюдател би могъл да възприеме работата ѝ като разнородна и най-вече трудно разбираема. И все пак, една фино изтъкана мрежа от асоциации циркулира около всяка група произведения, в които мотивите, един път формулирани, претърпяват многобройни вариации и по този начин се дешифрират.“

Изложбата може да бъде разгледана до 30 март, а на 6 март там ще се състои лекция на Ан Пенхойсен за творчеството на художничката, коментираща и темата за феминизма в Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна