Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ванухи Аракелян: Добре би било да имаме брачен съд

Във Варна се състоя дискусионен форум за правата и интересите на децата при родителски конфликти и отчуждение. Тя е поредна от усилията за това децата да бъдат третирани по-щадящо, когато родителите не се разбират. От най-ранна детска възраст тези деца проявяват отчуждение и се държат изолирано от връстниците си в училище.

Специалистите казват, че в повечето случаи децата се манипулират от двамата родители.

„Често в зависимост от личната си материална изгода децата отиват ту при единия, ту при другия родител. Представете си какви личности ще израснат от тях“, казва Албена Петрова - учителка от Варна. Тя е категорична, че случващото се дава отражение на поведението на детето в училище. От практиката ѝ тя е с убеждението, че такива ситуации водят до това детето да стане асоциално и капсуловано. Учителката посочи, че е правила опит да говори с родителите в такъв конкретен случай, но те са я лъгали за ситуацията в семейството.

Психологът Евелина Кръстева, която работи в детска градина, казва, че тя може да даде насоки и съвети, но не може да реши проблемите.

Съдията трябва да е безпристрастен, но е изключително трудно в такъв момент да се вземе решение, казва председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Според него трябва спешна промяна на законодателството и да се дадат по-големи права на съдиите.

Тя смята още, че е нужно да има специализирани състави, които да гледат тези казуси:

„Най-добре би било, ако можем да имаме брачен съд. Тръгваме с малки крачки. Сигурна съм, че ще постигнем законодателни промени, защото институциите в едно бяхме обединени - на този етап сме безпомощни. Това просто трябва да приключи“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна