Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Българската икономиката трябва да се преструктурира, а държавата да знае какво е състоянието ѝ

Ще продължа да бъда бариера за лобистко законодателство, което е във вреда на българския бизнес, посочи президентът

| обновено на 14.03.19 в 18:34
4
Кръгла маса "За конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ под патронажа на президента Румен Радев
Снимка: www.president.bg

Българската икономика е поставена пред сериозни предизвикателства, посочи президентът Румен Радев на конференция за насърчаване на икономическия растеж у нас. "Трябва да се фокусираме върху качеството и да повишим прозрачността, отчетността и отговорността на всяко ниво на държавното управление, защото каквито и икономически, данъчни, социални модели да прилагаме, те ще се окажат неефективни. За това апелира президентът Румен Радев в заключителното си изказване на кръглата маса "За конкурентоспособна и просперираща българска икономика“, която се състоя под негов патронаж. Форумът е организиран от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата и в него участваха представители на националните работодателски организации, на правителството и икономически анализатори.

"Държавата трябва да осигури справедлив достъп до обществени поръчки на всички фирми, а не само на определен кръг", заяви още президентът. Според Радев държавата трябва да се фокусира върху качеството на управление:

“Това означава прогнозируема, ясна, стабилна правна рамка. Свободна от всякакви лобистки хватки. държавата трябва да осигури еднакъв и справедлив достъп до обществени поръчки. Ние трябва да се фокусираме върху качеството на управлението“.

Президентът обеща да продължи да реагира при лобистко законодателство, което е във вреда на бизнеса: 

“Обещавам ви, че с риска да стана шампион, може би вече станах, да бъда бариера на лобистко законодателство, което е вреда на българския бизнес, с налагане на вето и сезиране на Конституционния съд“.

Според него икономиката ни трябва да се преструктурира, а държавата да знае какво е състоянието ѝ, какви цели си поставяме и как да ги постигнем:

„Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, не създаде необходимата благоприятна среда. Както и никое държавно управление не може да бъде успешно, ако няма зад гърба си една силна и ефективна икономика“.

Българската икономика става все по-голям заложник на демографията, смята Радев:

„Това е основен проблем, на който трябва да търсим решение – изчерпана ли е нашата икономика откъм човешки ресурси и технологии? Готови ли сме за големите предизвикателства на бъдещето? В световен план ще се развива и ще води тази икономика, която се базира на науката и иновациите, а не на ниската добавена стойност“.

Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката на знанието е следващото еволюционно стъпало за икономиката, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. 8% е ръстът на годишните разходи за труд у нас:

„Те са по-високи от икономическия растеж, което означава, че основното конкурентно предимство – ниската цена на труда, ще стане безпредметно само след 4 или 5 години, в най-лошия случай. То не може, то не бива да бъде конкурентно предимство“.

Целта на мащабния форум с участието на вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и на министри от кабинета и депутати, е да набележи мерки за преодоляването на факторите, които задържат икономическия растеж в България.

Представители на националните работодателски организации, на институциите и икономически анализатори обсъдиха темата в контекста на пазара на труда, нормативната среда и инвестиционния климат.

В дискусията участваха още изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, както и юристът и бивш председател на Народното събрание професор Огнян Герджиков.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че през последната година и половина интересът на инвеститорите се насочва към Северна България.

„Като основно бих посочил Враца, Видин, Ботевград и Плевен“.

„За миналата година държавата е вложила 7 милиона лева за насърчителни мерки за бизнеса“, обясни Караниколов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени