Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят в Крайстчърч е бил в България през ноември 2018 г.

| обновено на 15.03.19 в 19:33

Нападателят, заподозрян за нападението срещу две джамии с 49 убити в Нова Зеландия е бил в България между 9 и 15 ноември 2018 г., съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров.

След съвещание с ръководители на ръководители на български спецслужби при премиера Бойко Борисов той каза, че австралийският екстремист Брентън Тарант пристигнал в София с полет от Дубай.

Поводът за срещата бе информацията за българска следа в терористичния акт в Нова Зеландия.

По-рано днес беше съобщено, че нападателят от Крайстчърч е носил пълнители за автомати с надпис на Shipka 1877-78, като очевидно става дума за боевете за Шипка, както и надпис „Битка при Булаир 1913“. Те визират битки в Руско-турската, както и Балканската война. Изписани са били и имената на българските владетели Фружин и Константин-Асен. Освен на български, има надписи на сръбски и грузински език.

На 10 ноември австралиецът Тарант (28 г.) наел автомобил и се движил по  маршрута София-Плевен-Габрово-Бачово-Казанлък-Благоевград-Перник и други градове. По-късно с полет заминава за Букурещ, откъдето наема кола и отива до Унгария.

Проверяват се всички маршрути на обвинения за нападенията в Крайстчърч и се установява какви контакти е имал в България, съобщи Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че в момента се прави проучване за контактите на австралиеца по време на пребиваването му в България. По думите му е ясно, че той е посещавал исторически места на българска територия.

 Брентън Тарант е бил в региона и в периода 28 и 30 декември 2016 г., когато е бил в Сърбия, където влязъл с автобус от Черна гора.

Сотир Цацаров съобщи още, че се работи в тясно взаимодействие с американските и новозеландските служби.

Трябва да осъществим пълен информационен обмен с разследването, което се води в Нова Зеландия, каза главният прокурор.

Трябва да бъдат сравнени списъците на пътниците с полетите, с които пристига и заминава, използваните от него кредитни карти, сим-карти, местата, в които е преспивал, които са предимно къщи за гости, а не големи хотели. Автомобилът, който е бил нает. Това се уточнява ускорено в момента. Така че трябва да установим, дали версията за пребиваване в страната с цел изучаване на исторически места, е причината за неговото посещение тук, или има и някаква друга, отбелязва Цацаров.

На свой ред Маринов каза, че към момента няма новопостъпили данни, които да променят въведените до момента мерки за сигурност. Много е важно информацията, която идва от Нова Зеландия и от колегите, които разследват на място, да бъде проверена, каза още вътрешният министър. 

Външният министър Екатерина Захариева подчерта, след като осъди атаката и изрази съболезнования за жертвите, че не желае името на България и историята на България да бъде свързвана с този терористичен акт.

Нападателят Брентън Тарант и двама предполагаеми негови съучастници бяха заловени, след като полицията отцепи целия град. Премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди, че Тарант е негов съгражданин:

„Скърбим, шокирани сме, ужасени сме, вбесени сме. Заклеймяваме нападението, извършено от терорист от крайната десница. Това нападение ми напомня за злото, което никога не спи и се опитва да ни покоси по всяко време“, заяви Морисън.

Тарант е бил известен в родния си град Графтън, австралийския щат Нов Южен Уелс, като почител на фитнеса, който ръководел програма за тренировки на ученици, съобщават австралийски медии.

Той посещавал местната гимназия, след което изкарал курс по фитнес.

Тарант работел във фитнес център в Графтън от 2009 г., който посещавал като гимназист, заяви собственичката Трейси Грей пред „Сидни морнинг хералд“.

В постове в социалните мрежи Тарант посочил, че получил наследство след смъртта на баща си, напуснал работа и започнал да пътешества по света през 2011 г. Майка му вероятно все още живее в Графтън.

„Той напусна града, за да пътува, и доколкото знам искал да види, колкото се може по-голяма част от света“, каза Грей.

Миналата година в съобщение във Фейсбук Тарант съобщил за пътуване до Пакистан - „невероятно място, изпълнено с най-искрените, мили и гостоприемни хора в света“.

В един момент от пътуванията си той се установил в Нова Зеландия.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Белград най-остро осъжда терористичните нападения и не трябва да се позволява злоупотреба с името на страната, предаде Танюг. „Сърбия няма нищо общо с това, не искаме никой да отмъщава за нито една сръбска жертва в света. Осъждаме този вид злоупотреба. Това вреди на сръбските интереси и ще арестуваме всеки, за когото подозираме, че има такива интереси“, каза Дачич.

Службата за държавна сигурност на Грузия се опитва да получи информация за задържаните в Нова Зеландия във връзка с публикации, че върху оръжието има надписи и на грузински език, посочи агенция ТАСС.

Министерство на външните работи препоръча по-рано на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби.

По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна