Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на българите, които искат да работят във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на българите, които искат да работят във Великобритания, намалява. Това е заключението на посреднически фирми, наемащи кандидати за сезонна работа на Острова. За чужбина заминават предимно мъже на възраст над 45 години, констатират фирмите. От няколко седмици тече подбор на желаещи да работят в Обединеното кралство и се провеждат разяснителни кампании. На такава среща в Кърджали се явиха едва 15-тина души.

Кандидатите смятат, че Островът предлага повече възможности и по-добро заплащане и са готови да останат поне докато няма проблеми с престоя им.

Наемат се работници основно в селското стопанство, каза Димчо Умурски, представител на една от посредническите фирми. Според него това е възможност за хората, които у нас трудно биха си намерили работа:

„Основно хората с ниско образование, без английски език, които тук нямат абсолютно никаква перспектива. На мен ми се струва, че това е добра възможност такива хора да си изкарат нелоши средства за кратък период от време. В момента са повече по-възрастни хора. Явно и младите вече ги няма. Повече са мъже. Преди десетина години може би бяха по-млади хора 50 на 50 мъже и жени, сега вече са по-възрастни, в предпенсионна възраст. Много е трудно тук такъв човек да намери работа и това го виждат като средство за спасение, оцеляване“.

Всеки втори кандидат пита какво ще се случи след Брекзит.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна