Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК

| обновено на 20.03.19 в 12:36
Стефка Стоева, Кристина Цанкова-Стефанова, Севинч Силакова (от дясно наляво)
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра ръководството на Централната избирателна комисия. За председател беше избрана Стефка Стоева, номинирана от ГЕРБ. В новия състав на Комисията ще има трима заместник-председатели - Таня Йосифова, Силва Дюкенджиева и Кристина Стефанова, предложени съответно от "Обединени патриоти", БСП и "Воля". Секретар на Централната избирателна комисия отново ще бъде кандидатът на ДПС Севинч Солакова. 

Изборът на ръководството предизвика бурни дебати в пленарната зала. Депутатите на Валери Симеонов бойкотираха избора на кандидата на БСП и не го подкрепиха. 

Кандидатурата на Силва Дюкенджиева беше представена от заместник-председателя на "БСП за България" Драгомир Стойнев, който беше посрещнат в пленарната зала с бурни ръкопляскания на фона на продължаващия бойкот на левицата да не участва в работата на парламента.

Борис Ячев от квотата на НФСБ обяви контрабойкот:

"Считаме, че продължаващият вече четвърта седмица бойкот на депутатите от БСП заслужава да получи урок от българското Народно събрание".

Остри реплики си размениха председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов и социалистът Драгомир Стойнев. Цветанов обвини левицата, че не държат на приемствеността и са запазили само един член от досегашния състав на ЦИК, атакува Стойнев и за реденето на листата на БСП:

"Вие просто сам фалшифицирате нещата, поне това е оценката, която се дава от вашите политически лица. Вие се затваряте за самия председател на ПЕС! Така, че вие си направете извода кой какво прави и кой как се развива".

Драгомир Стойнев от своя страна заяви:

"Този модел, в който вие живеете, в който вие се самопроизвеждате, е нашата основна цел да бъде сменен. Смяната на този модел започва със смяната на ръководството на ЦИК".

Новото ръководство на ЦИК ще встъпи в длъжност от утре - 21 март, гласуваха депутатите.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ призова президентът да издаде указа си за назначаването на останалите 15 члена на комисията със същата дата.

Гласът на всеки български избирател ще бъде честно и вярно отразен, обеща новият председател на ЦИК Стефка Стоева. Тя беше категорична, че няма да се поддаде на натиск:

"Мисля, че съм доказала, че не съм от хората, които се подават на натиск. Ще положа всички усилия, съобразно своите сили за това да върви една нормална работа в Комисията. Това е моята цел".

Репортажа на Виолета Ашикова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени