Eмисия новини
от 18.00 часа

Основното искане е за достойно заплащане

Медицински сестри протестираха в 40 града

Мая Илиева: Ако медицински работници напускат системата, това ще доведе до закриване на болници

| обновено на 21.03.19 в 19:47
Автор:
4
Протестът на медицинските сестри в Пловдив.
Снимка: Кремена Данева

В 40 града на страната специалисти по здравни грижи протестираха днес с искане за достойно заплащане.

Медицински сестри от Варна, Провадия и Пловдив излязоха на протест до сградата на община Варна дадоха на министър Кирил Ананиев срок до 1 април, за да се изготви нова методика на остойностяване на техния труд. 

С две блокади на централен столичен булевард, палатка и предупреждение за ефективни протестни действия, ако исканията им не бъдат чути, премина вторият национален протест на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването.

Медицински сестри, физиотерапевти и рехабилитатори излязоха днес пред здравното ведомство с искане за стартова работна заплата от две минимални работни заплати, за премахване на търговските дружества от здравеопазването, за допълнителни възнаграждения с регламентирани правила, колективен трудов договор за всички служители в сферата. 

Пред „Хоризонт“ медицинската сестра от столицата Таня Николчева заяви: „Основните искания остават същите, тъй като към момента не е изпълнено нито едно. Единствено на първата среща министърът обеща да ни представи анализ за заплатите на специалистите по здравни грижи. Което направи като статистика. Това не ни удовлетворява, така че протестите ще продължат“.

Вчера министърът на здравеопазването и протестиращите се разбраха до няколко седмици да изработят методика за формиране на работните заплати. Заради това обаче, че министърът, по думите им, не е спазил обещанието за увеличаване на работните заплати, протестиращите отново се събраха пред ведомството. 

Протестиращите се разграничиха от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, които обаче заявиха, че подкрепят исканията им като справедливи. 

Над 100 медицински работници протестираха днес на площад "Свобода" в Хасково. Основните искания са за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Антоанета Делчева, организатор на демонстрацията, посочи, че в България има около 27 000 медицински сестри, а всяка година страната ни напускат 1000 медицински работници. Студенти, обучаващи се за медицински сестри от Тракийския университет, подкрепиха протеста, като носеха куфари с надписи "Тръгвам си“ и "Терминал 2".

Близо 100 медицински сестри със знамена и плакати протестираха на площада пред сградата на община Бургас. Те поискаха по-високи заплати и по-добри условия на труд. 

„650 лв. е основната заплата в МБАЛ-Бургас. Искаме достойна заплата от поне 950 лв. …Само отговорности и задължения, а накрая жълти стотинки“, заявиха протестиращите медицински сестри. 

С искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд излязоха на пореден протест здравните работници и от Добрич. Събралите се лекари, лаборанти и медицински сестри пред сградата на община Добрич изразиха недоволството си от лошото разпределение на парите в сектор здравеопазване и от недостойното отношение към тях.

Между 20 и 30 медицински сестри от Многопрофилната болница в Добрич вече са подали заявленията си за напускане, споделиха протестиращи, сред които имаше и много лекари, дошли да подкрепят исканията на колегите си.

Протестиращите сестри са категорични, че ще продължат да настояват за по-високо заплащане.

Омбудсманът Мая Манолова отиде днес по обед при протестиращите медицински сестри и здравни специалисти от болницата в Кюстендил. Докато градът празнува „Кюстендилска пролет“, от болницата излязоха да заявят отново исканията си - ниски, направо мизерни заплати, напрегнат график на дежурствата, лоши условия за работа.

Заплатите на медицинските сестри в Кюстендилската болница са най-ниските в цялата страна в здравната система, каза една от протестиращите. „От 1 януари тя е 590 лева“, отбеляза тя. 

Във Видин протестът на медицинските специалисти се проведе в центъра на града, за да могат и граждани да се присъединят, каза Диана Богомолова – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Пациентите трябва да разберат, че това не е само наша борба. Това е борба за оцеляването на болницата в този град. За тяхно добро и за тяхно обслужване. За да могат те да получат качествени грижи, ние трябва да получим достойно заплащане, такова, че да ни позволява да работим на едно място“.

Заради ниското заплащане медицински сестри са принудени да работят по на няколко места или напускат региона. „Липсата на здравни специалисти ще се усеща много и тепърва ще се задълбочава“, каза Богомилова. Ако условията на труд не се променят заради липса на персонал, скоро градът може да остане и без болница – обявиха професионалистите по здравни грижи.

Медицинските специалисти във Видин от понеделник ще продължат протестите, ако исканията им не бъдат изпълнени. Не приемат болниците да са търговски дружества и настояват професионалистите по здравни грижи да започват работа с месечно възнаграждение от две минимални заплати.

В Пазарджик над 100 медицински сестри се събраха на протест пред сградата на общината. Те бяха категорични, че въпреки големия натиск върху тях протестните действия ще продължат.

Близо 100 медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори протестираха пред паметника Майка България във Велико Търново: „Искаме достойно заплащане като на хора, които с единия крак са в гроба, а с другия крак са в затвора. Цяла България протестира, те с другата ръка смъкват пътеките на реанимация, това ако не е нахалство. Липсата  на кадри много тежи, защото работата не става по-малко. Парите са едно на ръка, отношението на пациент, на лекар, пълна каша е. Разбираме пациентите защо са нервни, защото и ние сме нервни, а ние сме нервни, защото изнемогваме“, заявиха протестиращите. "Хората все повече и повече се решават да протестират. След този протест предстоят ефективни стачки – с един час прекъсване на работа, час и половина, два. В близките дни!", каза координаторът Димитрия Димитрова.

Медицински специалисти от Областната болница в Габрово отново излязоха на протест и призоваха обществото да ги подкрепи, а държавата да оцени труда им адекватно. Една трета от всички медицински специалисти в Областната болница в Габрово излязоха на протест пред сградата на здравното заведение. Те настояват за признание на труда им, достойно заплащане и по-добри условия на труд, за стандарти и правила в медицината. Стартова заплата от 900 лева е искането на здравните работници. Протестиращите заявиха, че не са удовлетворени от отговора на министъра на здравеопазването и поискаха действие и промяна, защото медицинските специалисти не достигат, а работещите в системата застаряват. Цветелина Недялкова е по майчинство, но е на протеста с колегите си. Ниското заплащане тълкува като полова дискриминация. Протестиращите отрекоха появилата се информация, че им е оказван натиск заради организираните действия. Следващият протест е насрочен за 1 април.

В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Мая Илиева, организатор на протеста, коментира, че в заплащането на медицинските сестри има голяма ножица, като уточни, че най-високи са възнагражденията в кардиологичния сектор и въпреки това кандидати за там няма.

Илиева беше категорична, че ако медицински работници напускат системата, това ще доведе до закриване на болници и до колапс в здравеопазването. По думите ѝ, не само заплатите в бранша са проблем, а и заплащането на нощния и извънредния труд, както и стресът и напрежението.

Интервюто на Даниела Големинова с Мая Илиева можете да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от