Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфур Хюсеин: След изборите в Турция темата за “Света София” отново ще бъде забравена

Тайфур Хюсеин
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че статутът на бившата християнска базилика “Света София” в Истанбул може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март. В телевизионно интервю Ердоган допълни, че така храмът ще може да се посещава безплатно от всички туристи.
"Не виждам нищо ново в изказванията на Ердоган. Той казва, че статутът на "Света София" ще бъде евентуално променен след местните избори, но защо тогава? Той има всички правомощия като президент и е достатъчно да издаде един указ и всичко да приключи за няколко часа". Това каза пред БНР Тайфур Хюсеин - журналист от "Седмичен обзор". Според него турският президент прави всичко, за да покаже, че е обичан от народа: "За неговите избиратели това обещание е много благодатно, за да застанат зад него". Хюсеин обясни, че в Турция липсва предизборна кампания, а говори само Ердоган.

Темата за статута на бившата християнска базилика “Света София” е използвана неведнъж, припомни Хюсеин и добави, че тя се използва за стягане на редиците. В предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Тайфур коментира, че не очаква реакция от страна на България, тъй като и преди години, когато темата за това "Света София" да стане джамия е била повдигана, пак не е имало реакция.

Журналистът прогнозира, че след изборите в Турция на 31-ви март темата отново ще бъде забравена. "Тя ще си свърши работата", каза той и добави, че нищо няма да бъде променено.


Цялото интервю на Снежана Иванова с Тайфур Хюсеин можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна