Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът декларира до 3 месеца колко хора с увреждания е наел

Социалните партньори не подкрепиха правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания.
Снимка: БГНЕС

До 3 месеца бизнесът трябва да декларира колко хора с увреждания е наел и дали е изпълнил квотите, заложени в Закона за хората с увреждания. Това предвижда обсъденият от социалните партньори правилник към приетия в края на миналата година закон. Те се събраха на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От 1-ви април започват да работят и новите комисии за индивидуална оценка на хората с увреждания. Тази оценка ще е водеща за определянето на часовете лична помощ, която от есента ще се ползват и по другия закон, приет по настояване на майките от „Системата ни убива“.

При обсъждането на методиката и правилника в тристранния съвет и бизнес, и синдикати имаха редица забележки. Документите обаче ще бъдат приети на утрешното правителствено заседание.

Бизнесът възрази срещу квотите за наемане на хора с увреждания и дадената възможност да се освободи от санкции, ако закупува стоки от предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Васил Тодоров от БТПП и Васил Велев от АИКБ обясниха:

"По отношение на самия размер, който в сегашната ситуация е около 1120 лева при едно незаето място, считаме, че това е твърде високо като сума".

"Подкрепа за работодателите за наемане на такива, това е правилният механизъм, а не квоти, задължения и санкции, които водят след себе си до административни тежести, до контрол, до още администрация, а всъщност няма кой да вкарва пари в бюджета".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подчерта, че проблем ще създаде дадената възможност бизнесът да прехвърля квотите помежду си:

"Опасяваме се, че по този начин ще се получи гетоизиране на хората с увреждания в определени предприятия и определени сектор. Целта според нас не е такава".

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна