Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньо Савов: ЕС има нужда да промени посоката и да излезе от статуквото

Снимка: ЕПА/БГНЕС


„ЕС има нужда да промени посоката и да излезе от статуквото“. Това каза пред БНР Еньо Савов – главен експерт в Комисията по европейски въпроси и младежки председател във Фондация „Славяни“, която днес организира дискусия за предстоящите европейски избори и как младите хора възприемат Европа.  

„Предстоящият европейски вот се явява нещо като своеобразен вот на недоверие към политиката, която ЕС защитава. Точно тук се явява мястото на младите хора – младите хора, които трябва да покажат една нова насока, да дадат енергията си във формирането на тези политики и да се замислят как искат да живеят живота си, защото ЕС е част от живота на всички ни“, коментира Савов в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него ЕС трябва да се върне към някои от основните ценности от формирането си, като например по-социален съюз, който е повече за гражданите: „Да не бъде толкова в интерес на големите дружества, да подпомага повече хората, селското стопанство, устойчива политика. Не по-малко важен въпрос е този за кохезионната политика и предстоящия бюджет. Този бюджет е важно да бъде разпределен солидарно и социално за младите хора, така че да не се питаме преди всички предстоящи европейски избори – къде е Европа в нашия живот, а ние да знаем, че Европа е в нашия живот, имаме нужда от нея и нашият глас има значение при формирането на новия ЕП и политиките му“.

„Апартаментгейт“ е поредният случай, смята Савов. Според него обаче това ще доведе до изместване на фокуса:

„Ще има хора, които няма да са толкова конкретно насочени, с политическо мислене и конкретно гласувайки за евроизборите, колкото негативния вот срещу определени политически групи“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна