Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени представят на децата крачещия робот "Голямата стъпка"

Снимка: БАН

Учени от Института по роботика на БАН ще демонстрират днес пред ученици крачещия робот „Голямата стъпка“. Пред БНР доц. Иван Чавдаров разказа за новото устройство.

„Роботът има много малък брой механични елементи и въпреки това успява да се придвижва чрез крачене, да завива на място около ос, близка до центъра му на тежестта, и  да преодолява дори препятствия, като използва само два двигателя. Дори изкачва стълби, което е доста сложна задача“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„В момента имаме само един модел, който е направен с новата технология за 3D печат и е съвсем мъничък – около 20 см, като играчка е“, обясни доц. Чавдаров.

Той посочи, че такъв тип роботи могат да отидат там, където не можем да се придвижим с класическите превозни средства.

„Може да се прилага в различни направления – за изследователски цели, за спасителни операции, при бедствия и аварии, където средата е недостъпна“, каза доц. Иван Чавдаров. По думите му новото устройство вече намира приложение в училищата.

Днес децата ще научат още как се програмират лего роботи, ще видят и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна