Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев излиза в отпуск до приключване на проверката, разпоредена от Цацаров

| обновено на 04.04.19 в 12:31
Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на семейния му апартамент в столичния квартал „Гео Милев“.

В изявление, разпространено от пресцентъра на комисията, Георгиев декларира готовност за пълно съдействие.

Проверката включва данъчна проверка на Георгиев и съпругата му за периода 2013 г. - 2018 г. Ще се сравнява нотариалният акт на тризонета му с твърдяното в публикациите по темата, а от финансиралата сделката банка ще се изиска цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата.

В изявлението, с което обявява, че излиза в отпуск, антикорупционният шеф декларира, че винаги е спазвал законите, а дейността му се е ръководела от „високи морални принципи и професионални стандарти“.

В проверката той вижда възможност да се установи, че никога не е извършвал каквито и да е противоправни действия и за пореден път заявява, че е жертва на компроматна кампания, организирана от засегнати от Комисията лица със запорирани пари.

Информацията за извънредната отпуска на Георгиев стана факт буквално минути след като премиерът Борисов препоръча на най-новите проверявани от прокуратурата, заради „Апартаментгейт“, да го направят.

Прокурорската проверка на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е напълно логична, каза предложеният за правосъден министър Данаил Кирилов:

„Смятам, че напълно в логиката на нещата е да има такава проверка, за да може да се установят фактите и обстоятелствата и да няма никакво съмнение в обществото“.

Излизането на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев в отпуск заради проверката на прокуратурата е нормална постъпка, коментира Юлиан Ангелов от коалиционния партньор „Обединени патриоти“.

Парламентът е в правомощията си да отзове председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за придобиване на незаконно придобитото имущество, но когато има доказателства за нарушаване на закона:

„Ако има преки доказателства за това, че е нарушил закона г-н Георгиев, не мисля, че НС ще пропусне тази възможност. Пак трябва да има някакви доказателства, които не само от медиите, които се тиражират, но съответните органи да покажат по какъв начин се е осъществила сделката. Никой от нас, народните представители, все още нито е видял документи, нито документация, нито цялата процедура, по която е минала. Нормално, за да вземеш такова решение, трябва да си запознат със съответните материали“.

„Всички български граждани без значение на каква позиция би трябвало и се надявам, че сме равни пред закона, така че поощряваме всеки един, за който има съмнение, да бъде проверяван, но в крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното“, коментира новината Веселин Марешки от „Воля“.

“Моралната норма, за разлика от правната норма, не се налага принудително. Тя е вътрешно усещане и убеждение", каза Явор Нотев.

Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ ще внесат в парламента подписка за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна