Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилският свят на Жо Оливейра

БНР Новини

Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията „Бразилският свят на Жо Оливейра“ с творби, създадени специално за Галерия Сезони, ще бъде открита на 9 април, а ценителите ще могат да се насладят на над 40 творби в малък и среден формат до 26 април.

Жо Оливейра ще има среща със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия.

В Галерия Сезони Жо Оливейра ще покаже своята Бразилия с нейната изумителна история, с удивително яркия ѝ колорит, със зрелищните митове и необикновените герои и атрактивни образи. Във фокуса на артиста са фолклорът, легендите, танците, тропическите пейзажи, връзката с Африка, индианците, флората и фауната. Освен от любовта към Бразилия, той се вдъхновява още от традиционната линогравюра от Мато Гросо до Сул и от поп арта. В работите му диша атмосферата на родния му остров Итамарака в щата Пернамбуко, популярен с пъстрите панаири, куклените представления по площадите, наивистичното изкуство и невероятните сюжети върху дърво.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна