Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Предизборното харчене на пари от бюджета само отлага проблемите

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

„Розово бъдеще през тази година не предстои. Това е очаквано. Италия е в рецесия, Германия има проблеми с експорта, Турция има сериозни проблеми, временно туширани. Когато започваш твърде много да развързваш монетарната кесия, това трудно се спира. Очаквано е икономическият ни растеж да не толкова голям, колкото беше“. Това коментира пред БНР Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика по повод пролетната прогноза на Министерството на финансите, че на икономиката ни не ѝ предстоят добри години, а напротив, тя започва да се забавя.

Панчев предупреди, че в пенсионната система има гигантска тиктакаща бомба:

„Дефицитът в тази система е почти половината – тоест, това, което се покрива с всички вноски на сега работещите, покрива само половината от разходите. Тази ситуация няма да се подобрява – имаме сериозна емиграция, застаряващо население. Фундаментът на тази система е проблемен, нямаме нищо спестено, освен Втория стълб и Сребърния фонд, който е незначителен“.

С предизборното харчене на пари от бюджета правителството отлага проблемите, но не ги решава, подчерта Стоян Панчев, коментирайки вчерашното решение на кабинета да отпусне 50 млн. лева за медицинските работници:

„Логиката не е икономическа, а политическа. Имаме ситуация, в която правителството е очевидно свързано със скандали, които се опитва да потуши, като харчи нашите пари, на данъкоплатците, за да си подобрява относителната позиция на следващия вот".

На въпрос дали сега е моментът да влизаме в еврозоната, при положение че до 2022 година икономиката ще расте с около 3 процента, което е леко забавяне спрямо настоящия темп, експертът каза:

„Със сигурност не. Дори изобщо не трябва да влизаме в еврозоната, преди да видим какво ще се случи с нея. Има консенсус, че еврозоната е система, която е недовършена, има фундаментални проблеми, които не са решени. В нея има страни като Италия, които са на ръба на кризата от 2012 година поне“.

Интервюто със Стоян Панчев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна