Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опазени са двете основни кули на "Нотр Дам"

| обновено на 16.04.19 в 12:17
Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам"  унищожи почти целия покрив на катедралата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули, емблема на сградата, откъдето туристи имаха възможност да разгледат града.  Един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето. 

В Париж експерти вече заседават за щетите и възможностите за възстановяването на сградата. Нейната структура оцеля, но устойчивостта ѝ е под въпрос. 
"Изпепеленото сърце на Франция", "Изгорялата френска история" наричат вестниците вчерашния пожар, връхлетял прочутата парижка катедрала. Цяла нощ над 400 пожарникари спасяваха ценното имущество, но са нужни дни за пълна равносметка на загубеното и оцелялото. Запазени са ценни реликви като Трънения венец на Христос, църковна утвар и картини. Красивите стъклени розетки също изглеждат невредими, Специалистите се безпокоят за състоянието на Големия орган на църквата, след като покривът, готическият връх и многовековните дърворезби изгоряха пред очите на парижаните. 
"Ще възстановим Нотр Дам" - обеща снощи президентът Макрон и дарителската кампания започна спонтанно още през нощта. Обещания за 300 милиона евро дойдоха от две от най-богатите френски фамилии, кметът на столицата Ан Идалго предложи да свика международна дарителска конференция. 
Вероятно църквата Сен Сюлпис ще приюти Великденските служби, които трябваше да се състоят в Нотр Дам. 

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години". 

Вчера френският президент Еманюел Макрон, който беше на мястото на пожара обеща сградата да бъде възстановена.

"Казвам това напълно сериозно тази вечер. Ще построим отново тази катедрала заедно. Без съмнение това е част от френската съдба и мисия, която ще имаме през следващите години. Но аз съм отдаден на нея. Още утре ще започне  кампания и ще призовем най-великите таланти, които ще допринесат за възстановяването на Нотр Дам. Защото това е каквото очакват французите, това заслужава нашата история, защото това е нашата съкровена съдба".

Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж. Огънят е бил извънредно труден за овладяване според изявленията на противопожарната охрана. Службатя обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила.  Няма пострадали хора, тъй като кварталът и близката болница бяха евакуирани.

Светът съчувства на Франция след гигантския пожар. "Всички парижани плачат тази вечер", бяха думите на кмета на града Ан Идалго след изгарянето на храма пред безпомощния и съкрушен Париж. Апокалиптичните картини на изгарящия символ на Франция обиколиха света, който отговаря със съчувствие и съкрушение.

"Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори!", написа премиерът Бойко Борисов по повод пожара. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа в собствения си профил министър-председателят. 

Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата. Фамилията са собственици на футболния отбор Рен. 

Преди по-малко от месец, на 17 март, избухна пожар в парижката историческа църква "Сен Сюлпис", в която са снимани сцени от филма „Шифърът на Леонардо”. Църквата е втора по големина след опожарената снощи "Нотр Дам". Огънят бързо беше потушен, но все още няма резултати от разследването на причините, предизвикали пожара.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна