Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария пуска 5G днес

5G мрежите - ниско закъснение, голям потенциал и... още малко търпение

Снимка: Георги Петровски

Дигиталната трансформация в обществото през последните години преминава предимно през наземните комуникационни линии. За да се усили и улесни този процес, той трябва да бъде провеждан в същата степен и през безжичната технология, твърдят специалистите. Единствената технология от този тип, която може да предостави същото преживяване на тази дигитална трансформация, е безжичната комуникация от пето поколение, известна повече като 5G. Заедно с това ще бъде разширен спектърът на всички вертикални услуги, които могат да бъдат от полза за бизнеса.

У нас за 5G комуникации се говори отдавна, моментът за практическото им използване обаче все още не е настъпил. Няколко са факторите за това - регулация, честотен ресурс, инвестиционни изисквания и др. Плановете на основните телекомуникационни оператори за въвеждане на новия стандарт обаче са налице, а основните играчи на пазара на оборудване са готови с конкретни предложения. Един от тези производителите представи в София своите хардуерни и софтуерни решения, сред които изграждане на опорни и довеждащи мрежи, крайни устройства, нови антенни решения и софтуер за управление. В кой сектор може да проличи най-остро нуждата от 5G, прогнозира представителят на компанията Марин Тинчев:

Компании, които се занимават със смарт хоум решения, могат да изграждат своите приложения с новата платформа, която е готова за тях. Това ще бъдат компаниите от екосистемата, които са малки и много гъвкави, които ще открият в един момент ползите и възможностите на тези технологии и ще започнат да ги прилагат навсякъде.

В повечето случай навлизането на новите технологии е съпроводено от различни притеснения за тяхното вредно въздействие. Изключение не прави и 5G. По-рано този месец властите в Брюксел дори не допуснаха провеждане на тестове именно поради опасния от вредни излъчвания. Александър Маринов, мениджър "Продукти, услуги и решения" посочи, че има погрешно схващане, че броят на базовите станции ще бъде увеличен с навлизането на 5G технологиите. Тестовете показват, че в една и съща точка в градска среда при тях се получава по-добро ниво на сигнала, спрямо съществуващите вече технологии.

Освен предимствата за бизнес решенията и постоянните ежедневни комуникации, една от най-важните характеристики на 5G мрежите се очаква да бъде малкото време на закъснение - жизненоважен елемент за една от разработките на бъдещето - автономните автомобили. И може би не толкова жизненоважен, но достатъчно ценен фактор в света на геймърите.

Известни са първите резултати на реално действащи 5G мрежи в Южна Корея, Китай, а от днес (17 април) телекомуникационната компания "Ериксон", производител на оборудване, пусна и първата си търговска 5G мрежа заедно с швейцарския оператор "Суиском". Мрежата е разположена в 54 града в Швейцария. В плановете на един от българските телекоми е да предлага тази технология в по-ограничен мащаб още догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна