Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводители: Министерството не създава доверие към нас

Протестиращите пред МЗХГ биопроизводители са категорични, че дори и да получат покана, няма да влязат за разговор с чиновниците
Снимка: БГНЕС

Биопроизводителите отново ще поискат оставката на министър Румен Порожанов. Това ще стане на протестно шествие до Министерство на земеделието.

Наредбата за биопроизводителите въвежда много рестриктивни изисквания към производителите, каза в „Преди всички“ Пламен Медаров, биопроизводител. Според него министерството говори едно пред медиите, а друго на среща с тях. Наредбата удря малките производители, смята Медаров.

"Работа на Министерство на земеделието е да следи биохраните и да внушава доверие на потребителите. Проблемът е в контрола, а не някакви наредби. Производителите си тръгват от България поради множество изисквания, последно една австрийска компания бе отказана да работи у нас."

Министерството не създава доверие към биопроизводителите, подчерта Медаров. "На хората се насажда мнението, че биото не е био".

Заставаме зад казаното от Пламен Медаров, посочи Петър Петров, председател на Сдружението на младите фермери. "Малките и средни фирми трябва да бъдат подпомогнати, каквито декларации направиха от министерството. Единственото искане, което не подкрепяме, е оставката на министър Порожанов."

Какво казаха двамата производители - чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна