Eмисия новини
от 16.00 часа

Обявиха номинациите за наградите „Аскеер“ 2019

| обновено на 22.04.19 в 15:33
Аскеер 2019
Снимка: Снимка: ФОНДАЦИЯ «А'АСКЕЕР»

Номинациите за наградите "Аскеер" 2019 бяха обявени днес.

Спектакловите категории са 10, като статуетките ще бъдат раздадени по традиция на 24 май. Тогава ще разберем кой ще грабне статуетките, изработени от Георги Чапкънов, но отсега е ясно, че наградата за цялостен принос към театралното изкуство ще бъде връчена на актьора Иван Налбантов, играл дълги години в трупата на театър „Българска армия“.

Това ще е 29-та церемония по връчването на Аскеерите. Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода 1-ви април 2018-та – 31 март 2019-та година.

Тази година обект на внимание от страна на академията са били 90 постановки, като 65 от тях са на столични театри. В комисията по номинациите влизат всички актьори от театър „Българска армия“, обясни новия председател на фондация „Аскеер“ - актьорът Владислав Виолинов:

"За 1-ва година регламентът на гласуване ще бъде изложен публично и там ще забележите, че разглеждаме само представленията, които са осъществили премиерата си на софийска сцена през този сезон - сезонът на "Аскеер", който е от 1-ви април до 31-ви март. Тоест представленията, които са създадени в този период в провинцията и не са гостували, те влизат в нашия сезон, когато гостуват".

Нов е регламентът за гласуване тази година и ново е ръководството на академията. В него влизат основно млади актьори от театър „Българска армия“, каза още Виолинов. Наградният фонд е 30 хиляди лева.

Анелия Янева, Калина Стефанова, Ромео Попилиев, Светлозар Желев, Теодора Димова, Явор Койнаков и Яна Добрева са експертите, на които са разчитали от академия „Аскеер“ за номинациите в категорията „Съвременна българска драматургия“.

Наградата за водеща женска роля ще си оспорват актрисите Василена Винченцо за всичките й роли в „Кокошка“ в Сфумато, Илиана Коджабашева за ролята ѝ на Леа Фелт в „Спускане от връх Морган“ в Народния театър и Радина Кърджилова за превъплъщението ѝ в Сара в „Любовникът“, отново в Народния театър.

За водеща мъжка роля битката ще е между Валентин Ганев, Владо Пенев и Иван Бърнев, а при режисьорите номинираните за „Аскеер“ са Деян Донков, Диана Добрева и Явор Гърдев.

Още за номинациите чуйте от репортажа в звуковия файл.


Още от