Eмисия новини
от 03.00 часа

Министър Порожанов:

Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

| обновено на 08.05.19 в 18:25
2
Консултативен съвет по пчеларство.
Снимка: Пресцентър на МЗХГ

„Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани – подадена жалба, съставен констативен протокол и взети проби за установяване на причината за смъртността при пчелите“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Консултативен съвет по пчеларство. Той уточни, че предстои калкулация на точния размер на помощта. След това тя ще бъде гласувана на заседание на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, допълват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.  

По време на заседанието се взе решение за промени в нормативните документи, които касаят сектора. Стигна се до консенсус за промени в Наредба № 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. В рамките на една седмица пчеларите трябва да подадат своите предложения, които работна група да обсъди и обобщи. Ще се разпишат процедурни правила, за да се знае какъв е редът за взимане на проба, как се установява нарушението. След това ще се извърши обучение на служители от всички 28 области в страната, за да се избегне падането на актове в съда.  

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов уточни, че в случай на съмнение за масово натравяне, пробите ще се поемат за сметка на Българската агенция по безопасност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се използват като веществено доказателство в съда. В дългосрочен план се предвижда дооборудване на лаборатория на БАБХ в Пловдив, така че да не се използва само за изследвания на  растения, но и за пчели.

„Важно е да се постигне баланс между интересите на хората, които се занимават с производството на различни култури, и тези, които се занимават с отглеждането на пчели, т.е. да намерим онова златно сечение, така че двата сектора да не си пречат един на друг, а напротив“, категоричен беше доц. д-р Янко Иванов. По думите му, няма противоречие между земеделските производители и пчеларите – и едните, и другите искат да има прозрачност и всичко да е ясно и по правилата.

Пчелите загиват заради нерегламентираното пръскане с пестициди, смятат пчеларите. Наредба за това кога може да се пръска, какви правила трябва да се спазват и колко време предварително фермерите трябва да предупреждават пчеларите има, но тя масово не се спазва, твърдят производителите на мед. 

От своя страна земеделците отричат вина за смъртността при пчелите и твърдят, че няма лабораторни доказателства за причините за отравяне на хиляди пчелни семейства. Освен това голяма част от пчеларите не са регистрирани и дори да искат, фермерите нямало как да ги предупредят преди третирането на посевите с химикали. 

В предаването „Преди всички“ доц. Юлиян Станчев от Плевенския пчеларски съюз и член на консултативния съвет заяви, че ще настояват за компенсации и санкции:

„Отравянето на пчелни семейства е като градушката на земеделските стопани. Имаме загуби и от отравянето, и от болести. Справедливо е и пчеларите да бъдат компенсирани. Ще настояваме за реални компенсации. Трябва да бъдат сформирани комисии, които да оценят на място загубите, защото има места, където няма загуби. Ще настояваме и за санкции за онези, които причиниха отравянията“.

Пчеларят подчерта, че не се спазват редица закони и наредби и даде пример – че се пръска през деня, което не би трябвало да се случва. Освен това, по думите му, има информация за внос на забранени препарати. Според него отравяне може да се получи не само на пчели, но и на хора. Санкции за неспазване на наредбите няма, отбеляза той. Пчеларите настояват за повече контрол на „Растителна защита“, както и да се повиши капацитетът ѝ. Друго предложение в протестната декларация на пчеларите е да се отнемат субсидии на всеки, който не спазва наредбите и законите.

Доц. Станчев обяви, че са дадени проби на много места. Някои пчелари не дават проби, защото те са скъпи, добави той. По думите му, днес и този въпрос ще бъде обсъден – разходите по анализа на пробите да бъдат осигурени от БАБХ или по друг начин, а след това да бъдат възстановени от виновника за отравянията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Галерия

Още от