Eмисия новини
от 08.00 часа

Ибрахим Карахасан-Чънар: В изказването на посланик Улусой не става въпрос за задължително изучаване на турски език

| обновено на 13.05.19 в 14:12
Ибрахим Карахасан-Чънар
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Смятам, че никъде в изказването на турския посланик не става въпрос за задължително изучаване на турски език. Изучаването на турски език в България е чувствителна тема и някои политици си направиха пиар". Това заяви пред БНР историкът и писател Ибрахим Карахасан-Чънар.

"Вероятно и съветниците на посланик Хасан Улусой не са му дали съвети за процесите, които се случват в България", добави той по повод думите на дипломата по време на откриването на нов завод в Кърджали, че българската държава трябва да насърчава изучаването на турски език, за да привлече повече турски инвестиции.

"Турция е трети поред търговски партньор на България, а стокообменът между двете страни възлиза на 5 млрд. долара. Нормално е турските фирми да изискват, по някакъв начин, владеене на турски език", добави той в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" и уточни, че това ще е за улесняване на комуникацията с турския бизнес.

Според него думите на турския посланик не са съзнателна провокация. "Отношенията между правителствата на България и Турция са добри и добросъседски", каза още той.

Турският посланик у нас Хасан Улусой е извикан днес във външното министерство, след като негово изказване предизвика напрежение между България и Турция. Той ще даде обяснение за думите си.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ибрахим Карахасан-Чънар в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

Още от

Фискална децентрализация, но как

публикувано на 23.07.19 в 15:57

Новата европейска аристокрация

публикувано на 22.07.19 в 14:39