Eмисия новини
от 00.00 часа

Концерт за свободата "1969 Превъртане" в Нов български университет на 22 май

Методи Методиев, НБУ
Снимка: Ани Петрова

Концерт за свободата "1969 Превъртане" ще се проведе в Нов български университет на 22 май от 19.30 с вход свободен. Концертът ще се състои в Театъра на университета. Той е част от поредица събития, свързани с музиката и културата на 60-те години на миналия век.

"Наистина това, което ще се случи, е краят на триада. Три години, които променят света и три години, на които ние решихме да им посветим едни юбилейни чествания, т. е. ние отбелязахме 1967, отбелязахме 1968 и сега предстои да отбележим 1969 с това, което я белязва - именно фестивала в Уудсток", обясни пред "Хоризонт" гл. ас. д-р Методи Методиев от Нов български университет.

"Тези три години са свързани по начин, по който в историята обикновено можем да разгледаме един процес, който започва с нещо, което е грандиозно, като призив. 67-а година започва с така нареченото лято на любовта, т.е. там има едно такова голямо избухване. 68-а година е белязана от поставяне под въпрос на цялата тази идея поради политически и социални катаклизми и 69 година с фестивала с Уудсток някак си затваря всичкото това нещо с идеята, че все пак свободата е нещо, което е висша ценност и тя в крайна сметка може да изгрее дори по някакъв начин над любовта. Ако кажем, че всичко започва с идеята за любовта 67-а, то завършва с грандиозен апотеоз на свободата", коментира в предаването "Преди всички" Методиев.

"Докато правехме тези концерти се оказа, че публиката в голямата си част не познава текстовете в детайли на "Бийтълс", примерно. И това е отново поради тази особеност на тоталитарния режим, който не ти позволява да се доближиш до английския език. Има и такъв проблем".

Повече за събитието можете да чуете в звуковия файл.
Още от