Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на загиналия алпинист Иван Томов събират пари, за да приберат тялото му в България

Иван Томов
Снимка: Личен архив



Родителите на загиналия преди дни в Хималаите алпинист Иван Томов набират пари, за да може тялото му да бъде свалено и транспортирано в България. На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин (след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане от върха, обаче, 35-годишният русенец почина от височинна болест. От фирмата - организатор на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни около 70 хиляди долара. 

"Обещаха ни да го смъкнат поне до втори лагер (в момента тялото му е в района на Лагер 4 - бел.ред.) и затова в нас се запали една надежда - да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, за да може после с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би искал детето му да е до него... Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали... хвърлен..." - каза пред БНР Юрий Томов, баща на загиналия алпинист. Той увери, че ако времето не позволи провеждането на акция по сваляне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за благотворителност.

"Не, защото ми е син, но това беше един много достоен, много добър човек, скромен. Мисля, че той, както и Боян (Петров - бел.ред.) все пак допринесоха с нещо за нашата държава и мисля, че заслужават уважение... Една последна почит. Ако е възможно." 

Разговор с Юрий Томов можете да чуете в звуковия файл. 

Ако желаете да помогнете, можете да преведете пари на следната банкова сметка, на името на Юрий Любенов Томов:

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева, ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ-РУСЕ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!