Eмисия новини
от 11.00 часа

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор, подписаха се върху пилотната тръба

| обновено на 22.05.19 в 16:02
Автор:
4
Двамата премиери подписаха пилотната тръба на газопровода.
Снимка: Пресцентър на МС

„С интерконектора България - Гърция даваме пълна и реална диверсификация на доставките на газ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемония в Кирково, където с премиера на Гърция Алексис Ципрас дадоха начало на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. Борисов подчерта, че междусистемната газова връзка ще има ключова роля за целия регион и за Европа.

„Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт“, посочи премиерът Борисов. Той заяви, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница, и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена.

Алексис Ципрас подчерта важността на проекта. Той посочи, че подобни връзки спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа:

„Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона“. Ципрас посочи, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан чрез Трансадриатическия газопровод.

„Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния“, добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Церемонията по първата копка се извърши на международния път за Гърция, на няколко километра от прохода Маказа. Там пристигнаха представители на българското и на гръцкото правителство, на Европейската комисия, на проектната компания, както и заместник-посланикът на САЩ у нас.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин приветства началото на изграждането на интерконектора между България и Гърция. В съобщение на посолството на САЩ церемонията се определя като „знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор“. Посланик Рубин отбелязва, че проектът е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион.

Борисов и Ципрас кацнаха с хеликоптери на стадиона в Кирково, където Борисов посрещна Ципрас, като го запозна с региона и подчерта, че в него в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области.

Газ през интерконектора тръгва през 2020 година


Газ трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година. Това каза в интервю за „Хоризонт“ енергийният министър Теменужка Петкова:

„Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че да бъде устойчив във времето. Оттук нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори с компаниите, които са резервирали капацитет, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“.

182 км е дължината на газопровода, капацитетът е от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно

Газопроводът между Гърция и България е с дължина 182 км, от които около 150 км на българска територия. Той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни, като входната точка е в района на Комотини, а изходната край Стара Загора. Тръбата ще преминава в близост до граничния пункт Маказа - Нимфея и ще следва трасето на международния път.

Газопроводът е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в ЕС. Той е изключително важен и за това, че осигурява разнообразие на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Чрез него България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, както и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Интерконекторът е с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. Очаква се реалното строителство на газопровода да започне през юни и да завърши през 2020 година, когато България планира да започне преноса на първите количества синьо гориво. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Вече са известни строителят и доставчикът на тръбите. От последния има обжалване на процедурата за избор, но според запознати, това няма да спре изпълнението на проекта.

В Кирково са скептични за ползите от газа

На газопровода се надяват и жителите на община Кирково, но според кмета Шинаси Сюлейман за тях надали ще има преки ползи:

„Аз се съмнявам, че ще се даде възможност на обикновен наш жител да се намеси при изграждането. Вероятно ще има и участъци, където много тесни специалисти ще бъдат наети, било то заваряване или пък наемане на по-малка, не едрогабаритна техника“.

Галерия

Още от

Събота сутрин в село Момчиловци

публикувано на 19.10.19 в 08:50
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58