Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Догодина трябва да започне преносът на газ през интерконектора Гърция-България

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

През втората половина на следващата година трябва да започне да се пренася и търгува газ през интерконектора, каза пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя даде интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ преди премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас да дадат по-късно днес началото на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

„Този проект е стратегически не само за България и за Гърция, той е стратегически и за целия ЕС и неслучайно интерконекторът Гърция-България е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в сектор “Енергетика“. Той ще даде възможност за реална диверсификация на източника за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, посочи Теменужка Петкова.

„Този проект трябва да бъде и финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави, трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че той да бъде устойчив във времето. Оттук нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори  с компаниите, които са резервирали капацитет е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора, за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли, ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“, обясни министърът на енергетиката.

„Ние трябва да приключим подготвителните дейности за строителството на този проект, да възложим строителството и през 2020 г. този проект да бъде въведен в търговска експлоатация. Има избран инженер консултант, има избран строителен надзор, има избран доставчик на тръби, има избран строител. Финализира се договорът с Европейската инвестиционна банка. Българското правителство е предоставило 110 млн. евро държавна гаранция за този проект. Тя ще бъде използвана за финансирането от страна на Европейската инвестиционна банка. Предоставени са 39 млн. евро от българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, 45 млн. евро по механизма за свързване“.

„Бяха проведени и две фази на пазарен тест, така както предвиждат европейските правила. Има подадени обвързващи оферти, има сключени предварителни споразумения, внесени банкови гаранции от страна на участниците в пазарния тест. Сега очакваме регулаторите на двете държави да се произнесат, да бъде одобрен мрежовият кодекс и оттук нататък предстои и финализирането и подписването на договорите за пренос на газ“, обясни енергийният министър.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Теменужка Петкова може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати" Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред.  129 гласа "за" и 103 "против": Свалиха председателя на НС Росен Желязков "Първо искам да поздравя колегите от..

публикувано на 25.04.24 в 10:25