Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кичашки: ГЕРБ наваксват ниския старт в кампанията, БСП допуска класическа грешка

Снимка: БГНЕС

Безспорно е, че тези европейски избори, са едни от най-напрегнатите, които сме наблюдавали, но по принцип евровотът има слабо отношение към българския избирател, който не го припознава като най-важните избори в държавата, коментира пред БНР Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика.

„В случая има едно безспорно активизиране на твърди партийни ядра и едно премерване на електоратите преди важните местни избори през есента, така че аз очаквам една малко по-висока избирателна активност заради тези обстоятелства“, каза Кичашки в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Той смята, че тези евроизбори, колкото и да са важни, по никакъв начин не отразяват стабилността на едно управление: „Дали ще има предсрочни избори зависи най-вече от волята на управляващите“.

Социологическите анкети сочат, че три партии със сигурност ще прескочат бариерата за Европарламента – ГЕРБ, БСП и ДПС, а останалите са около и под чертата и за тях е трудно да се прогнозира, каза Кичашки.

„Сякаш ГЕРБ успяха да наваксат ниския старт в кампанията заради имотните скандали около „Апартаментгейт“ и безспорно личното активизиране на лидера на партията Бойко Борисов носи своите резултати. Виждаме от последните сондажи, че сякаш ГЕРБ успяват леко да се откъснат от БСП“, подчерта той.

Според Кичашки БСП допуска класическа грешка – да се затвори в рамките на своя твърд електорат, където има буквално силно нажежаване до червено, но това се забелязва само в твърдото ядро на партията.

„Извън Сергей Станишев, който се опитва да налага по-големи теми, БСП потъна последните дни на кампанията в един безспорно важен фрагмент от изборите – акцентът върху корупцията. Но сякаш изгуби голямата инерция върху това да формулира и създаде големи национални каузи, които да мобилизират по-широка подкрепа в изборния ден“, посочи още анализаторът.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна