Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Да излезем от матрицата за верния отговор и да покажем какво сме научили

Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

„Свързах се с колегите, които отговарят за съдържанието на зрелостния изпит по английски език. Ключът за отговор се проверява, но моля учениците и за конкретика къде е проблемът. Защото, когато има конкретен факт, Министерството на образованието и науката винаги реагира". Това каза пред БНР Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката по повод петиция, подписана от ученици, явили се на втора матура по избираем предмет - английски език, и недоволни от трудността на изпита.

Михайлова подчерта, че технологията за съставяне на един държавен зрелостен изпит е „сложна и отговорна задача":

„Прави се от специалисти. За учениците е важна мотивацията - защо избираш конкретния изпит. Трябва да излезем от матрицата да търсим верния отговор, а да покажем какво сме научили“.

„Живеем във време на разделянето на чисти науки, но това не е най-правилният подход. Светът е твърде динамичен, за да говорим за чисти науки. Днес говорим за цифровизация, за изкуствен интелект. Обществото ни е хуманно и няма подценяване на хуманитарните дисциплини. Всеки раздел на науката има своето място“, допълни Таня Михайлова в предаването „Преди всички“.

„24 май е най-светлият и най-истинският празник“, сподели зам.-министърът на образованието:

„Това е празникът на просветата, на културата, на бъдещето. Това е празник, който идва от миналото, дава ни сили в настоящето и ни дава упование за бъдещето. Там, дето знанието живей, натам вървим, защото напред науката е слънце. В моя живот учителската професия е изключително важна, защото е наследствена“.

Интервюто с Таня Михайлова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна