Eмисия новини
от 12.00 часа

Ниска избирателна активност на евроизборите прогнозира Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл"

| обновено на 26.05.19 в 12:45
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Социологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл", прогнозира в предаването "Рано в неделя" ниска избирателна активност, каквато обикновено има на европейски избори:

"Доста убедено можем да твърдим, че ще е осезаемо по-ниска (избирателната активност - бел.ред.) от последните избори за български парламент. Каква е в общи линии структурата на вота? По-рано гласуват, така да се каже, по мобилизираните, по-дисциплинираните гласоподаватели, или обикновено това са по-възрастните групи, групите в по-малките населени места, следобед обикновено излизат и малко по така да се каже градските избиратели".

“Към момента няма съществени промени в избирателната активност“, каза пред БНР социологът от “Галъп интернешънъл“ Юлиана Гальова и допълни:

“Но нашите очаквания са тя да нарасне в близките часове и като цяло до края на изборния ден. Макар че традиционно, както знаем, активността на европейските избори е доста по-ниска от останалите в страната“.

“Сравнение с миналите европейски избори през 2014 г., може би, да кажем, че ( резултата за тази част от изборния процес – б.р. ) се движи в рамка, т.е. няма нещо, което да нараства или пък някакъв спад в активността“.

Анализа на социолога, направен в предаването "Рано в неделя", можете да чуете от звуковия файл.

Интервюто на Лора Търколева с Юлиана Гальова може да чуете от звуковия файл.

Още от

Почистват речните корита в Разлог

публикувано на 22.10.19 в 12:17