Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефектите по "Графа" остават, изпълнителят ще бъде глобен

Снимка: Полина Начева

Приключи ремонтът на Етап 2 от цялостната реконсктрукция на Зона 2 в централната градска част. Обектът е бил много тежък, коментира Фандъкова. Констатираните нарушения няма да бъдат отстранени, стана ясно при проверката. 

Етап 2 от ремонта включваше ул. "Граф Игнатиев", пл. "Гарибалди", пл. "Славейков", градинката при църквата "Св. Седмочисленици" и ул. "Солунска". По всички тези обекти са констатирани и описани нарушения. 
Заключенията на Комисията са, че приема за завършени строителните дейности, но в отделни участъци качеството е незадоволително. Затова изпълнителят е глобен със 109 хиляди лева. Цялостната площ на ремонта е малко над 40 дка, по 15 дка от тях има нарушения, каза още столичният кмет.

Етап 2 е на стойност 9 милиона лева, а гаранционният срок на обекта е 8 години. За този срок изпълнителят е длъжен да отстранява всички забележки за своя сметка. Половината от гаранцията, която е представена от изпълнителя в началото на договора, която общо е в размер на 603 хиляди лева, се задържа за целия гаранционен срок от осем години. 

Ако изпълнителят не остранява възникнали дефекти през този период, това ще се случи за негова сметка с гарантираните средства. В следващите месеци предстои поставянето на новите ограничители, връщането на книжния пазар, поставянето на скарите на пейките. 


Бронзовата пейка с баща и син Славейкови беше върната днес на площада след реставрация от един месец. Сянката на земята, която оставят скулптурите, също е възстановена, обясни арх. Станислав Константинов.
Фонтанът, който не работи от 14 години заради нещастен случай, ще заработи след като бъде издаден акт 16. 

Още - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени