Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветозар Томов: Интересно е колко са "слугите" на Пеевски в сегашната ЦИК

Снимка: БГНЕС

ЦИК трябва да вземе специално решение, с което да удовлетвори желанието на избраните кандидати за евродепутати да се откажат от местата си в листите. Така бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов коментира в предаването „Нещо повече“ желанието на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на Делян Пеевски да не бъдат в ЕП.

Преди пет години комисията два пъти обсъжда подобен въпрос по отношение на г-н Пеевски и желанието му да се откаже като евродепутат. Първото гласуване не удовлетвори това желание. На другата сутрин бе взето противоположно решение.

„По закон всеки може да се откаже, но само пред институцията, за която е избран. Но така ще трябва да бъдат прекратени правомощията му в националния парламент".

Цветозар Томов подчерта, че има прецедент - депутат в българския парламент с прекратени правомощия, да бъде възстановен от съда.

„Конституционният съд с едно странно решение от 2013 година по повод краткия избор на г-н Пеевски за председател на ДАНС. Тогава той също изпадна в ситуация на несъвместимост и беше върнат в НС с решение на КС.“

Цветозар Томов не се съмнява, че ЦИК и сега ще освободи Делян Пеевски като евродепутат. „Интересно ми е колко са слугите му в сегашната комисия и колко ще имат морала и достойнството да се опълчат на такова решение“, посочи Томов.

Цялото интервю с Цветозар Томов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени