Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът отказа да пусне на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина

| обновено на 31.05.19 в 14:15
Петър Харалампиев
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд отказа днес да пусне на свобода бившия председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Той е в ареста от 7  месеца заедно с главния секретар на Агенцията Красимир Томов по обвинение във взимане на подкуп.

Прокурорът от Специализираната наказателна прокуратурата Ангел Кънев прогнозира, че до няколко седмици делото за корупционната афера в Държавната агенция за българите в чужбина ще бъде внесено в съда.

По думите му вече са разпитани десетки свидетели, а това, което остава да се свърши, е да бъдат дешифрирани хилядите записани със специални разузнавателни средства разговори, доказващи как се е търгувало с  удостоверенията за  български произход.

„Нещата въобще не вървят в посока СРС-тата да са основните доказателства. Обърнете внимание на експертизата на електронните пощи и ще видите за каква комуникация става въпрос. Получават се снимки, не му знаем името на човека, но му създаваме самоличност и му издаваме удостоверение“, каза Кънев, минути след като Специализираният наказателен съд отказа да пусне от ареста Петър Харалампиев.

В края на миналия октомври мащабна акция затвори Агенцията за българите в чужбина. По сигнал за продажба на удостоверения за български произход бяха задържани над 20 души. Обвиняемите обаче бяха редуцирани до четирима, а от тях само Харалампиев и Томов са под стража.

Това е първото искане на бившия шеф на Агенцията за по-лека мярка за неотклонение. По молбата Спецсъдът трябваше да се произнесе още във вторник, но Харалампиев поиска достъп до томовете с доказателствата. Сред тях - много дешифрирани специални разузнавателни средства и десетки разпити: 

"Много лица са разпитвани, включително и хора от политически партии. Не мога да посочвам конкретни имена, защото ще направя грешка", обясни прокурор Кънев.  

Той отклони въпроса има ли дотук данни в бизнеса с удостоверенията за български произход да са замесени и хора над Томов и Харалампиев с аргумент, че разследването продължава.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени