Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Магдалинчев: Ако се появят слаби кандидатури за поста главен прокурор, може и да не се стигне до избор

Боян Магдалинчев
Снимка: БГНЕС

"Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор, които да са професионалисти". Това каза пред БНР представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод предстоящата кампания за избор на прокурор номер едно. Според него, ако се появят слаби кандидатури за поста главен прокурор, може и да не се стигне до избор на 14 ноември на наследник на Сотир Цацаров.

Процедурата ще започне на 15 юли, уточни той. До 29 юли ще са ясни кандидатите. "Законът фиксира кой има право да прави номинации за главен прокурор - това са министърът на правосъдието и най-малко трима членове от прокурорската колегия", обясни Магдалинчев и изрази очакване да има поне две кандидатури и да има истинско състезание между тях.

Магдалинчев припомни, че след 10 ноември 1989 година никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и коментира, че е добре да бъде човек, който познава системата отвътре. 

По думите на представляващия ВСС гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият, че ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава не само по номинацията на тази личност, но и по отношението, което обществото ще има към нея: "В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности, които да вземат отношение към кандидатурата на определени лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията пред да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември".

Боян Магдалинчев коментира като странни думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, че сега ще започне купуване на магистрати: "Не ми и минава през акъл такова нещо. Това са големи избори в системата".

Във връзка със спекулации, че се търси повод да бъде прекратен предсрочно мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев заяви: "Не се търси" и припомни, че редовният мандат на Панов приключва през януари 2022-ра година.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев беше гост в предаването "Преди всички" по повод Деня на отворени врати във ВСС.

Цялото интервю на Силвия Великова с Боян Магдалинчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени