Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Мошелова: Хаосът стана синоним на британската политика

Мила Мошелова
Снимка: Ани Петрова

Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си като лидер на Консервативната партия. Мей ще продължи да изпълнява задълженията си като премиер, докато не бъде избран неин наследник. Очаква се това да стане до края на юли.

"Хаосът стана синоним на британската политика", коментира пред БНР политологът Мила Мошелова, която дълго време е живяла във Великобритания. По думите ѝ се очаква нов премиер, наследник на Мей, но със старите проблеми, тъй като много от нещата, с които тя се сблъска, не са лесно разрешими и процедурно всички тези въпроси остават на масата.

Според Мошелова има значение позицията на следващия премиер по отношение на ЕС и крайното излизане на Великобритания от него, както и управленският антураж, с който той ще се заобиколи,"защото дори неговата позиция да е по-крайна или по-умерена, виждаме, че партньорите в правителството имат своята роля за накланянето на везните".

Във връзка със започналото дело срещу Борис Джонсън, който според анкети е фаворит за поста на Мей, че е излъгал по време на референдума за Брекзит, Мила Мошелова изрази мнение, че ще продължи линията на недоверие и делото ще му попречи, въпреки че букмейкърите му дават преднина.

"Той има сериозни причини да се смята за фаворит, но неговото избиране ще засили разделението в Консервативната партия. Една от основните задачи на по-умерените консерватори би била да го привлекат на своя страна преди евентуалното му избиране, за да може хората около него в бъдещото правителство да не са само крайно позиционирани", коментира тя в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Мила Мошелова прогнозира добри шансове на Борис Джонсън в надпреварата за лидерския пост при консерваторите.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мила Мошелова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна