Eмисия новини
от 18.00 часа

Медицинските специалисти в Стара Загора протестираха отново

| обновено на 11.06.19 в 19:58
Националния омбудсман Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските сестри в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри и специалисти от здравни и социални заведения в Стара Загора протестираха отново днес. Те преминаха с мълчаливо шествие през центъра на града и блокираха за кратко една от основните пътни артерии.

Протестното шествие на медицинските специалисти започна от двора на университетската многопрофилна болница “Проф. Стоян Киркович“. Начело на шествието застана националният омбудсман Мая Манолова:

“Това е протест, който е и за нас пациентите. Това е протест и за лекарите, това е протест за цялата здравна система“.

За разлика от първите прояви, днес в протеста участваха едва двайсетина специалисти по здравни грижи. Минималният брой протестиращите обясниха с натиска, който им се оказва и невъзможността да покрият графиците поради липсата на кадри:

“По една на ден дневна (смяна – б.р.), една нощна, една следнощна. Отпуски трябва да се взимат, колежките просто изнемогват“, коментира участничка в шествието.

Исканията на медицинските сестри и специалисти по здравни грижи са: единно стартово възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, независимо дали работят в здравно или социално заведение, заплащане на нощния труд и спазване на медицинските стандарти.

"С планираните протести ще се опитаме да блокираме системата", заяви по-рано пред БНР медицинската сестра Мая Илиева, която оглавява синдикалната организация в частна болница. 

„От днес започва от Стара Загора протест с шествие. Утре пред болница „Токуда“ ще има блокиране на движението. В болницата започна агитация срещу мен, събиране на подписи и натиск. Колегите от градовете са решили, че ще дойдат в моя подкрепа. Аз вкарах уведомление до работодателите ми за това, че искаме да протестираме на 12 юни в болницата, но ми беше забранено. Искаме да осъществим и гладна стачка, естествено и тя беше забранена. Има официален отказ за това да се протестира в болницата и да се правят каквито и да били други протестни действия“, коментира Илиева в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт". Тя изброи и другите планирани протести в сферата:

„На 14-и в Кърджали ще бъде блокиран изхода за магистрала Маказа. На 18-и във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. На 21-ви юни в Пазарджик ще блокира магистралата за Пловдив. От 26-и юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин ще бъде една седмица – от 13-и до 20-и, след това вече ще има масови оставки. Очаквам да се включат още градове“.

Медицинските специалисти обмислят и нов национален протест през септември, обяви Мая Илиева.

„Въпреки отпуснатите пари, въпреки методиката, която обхваща само общинските и държавни болници и не засяга останалата част от медицинските специалисти и структурите, в които те работят, въпреки всичко това, не сме стигнали доникъде“, посочи тя и добави, че нямат никаква комуникация със здравното министерство, освен писмата, останали без отговор. Според нея е необходима промяна в самата система, за да може нещата да тръгнат нормално.

По думите ѝ никой не е усетил нещо от отпуснатите от правителството 50 млн. лв. „Хората от различни градове коментират, че няма увеличение. Ако има такова, то е между 50 и 80 лв.“, обясни тя. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от