Eмисия новини
от 05.00 часа

Здравни работници във Видин спряха работа за един час

| обновено на 13.06.19 в 12:12
Снимка: Диана Богомилова

Специалистите по здравни грижи във видинската болница започнаха ефективни протести. Медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори спряха работа от 8 до 9 часа заради неизпълнените искания за по-високи заплати. По-късно днес, за да подкрепи протестиращите, във Видин пристига омбудсманът Мая Манолова.

"Ние няма повече какво да губим. С тези пари и без тях по-добре на борсата, отколкото да работим за нищо".

"Протестирам срещу тази порочна система. Това е система, от която и пациенти, и работещи са недоволни".

 "Младите ми сестри са с по-малко от минималната основна заплата, която е за страната".

Ще бъдат ли повишени заплатите на медицинските сестри във Видин, както обеща министърът на здравеопазването? Изпълнителният директор на болницата доктор Цветан Василев:

"На този етап отговорът е категорично не. Когато ние отчитаме тенденция за намаляване на приходите, аз не мога да си позволя това нещо".

Според председателя на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата във Видин Диана Богомилова всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани:

"До момента нямаме разрешаване и действие по нито едно от исканията от нас. Не само, че нямаме краен резултат, ние нямаме въобще работа по тези искания. Непрекъснато уведомявахме, че по този начин не може повече да се работи, а идва отпускарски сезон, ние наистина не можем да правим графици, да работим".

Медицинските специалисти в продължение на седмица няма да работят между 8 и 9 часа. Уверяват, че пациентите няма да бъдат изоставени:

"Ще има колега, дежурен, по един човек".

Ако исканията не бъдат изпълнени, ще стачкуват по два часа на ден, заявиха, че последната стъпка е подаването колективно на оставки.

Още от
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

публикувано на 15.10.19 в 08:55