Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини призова за скорошно начало на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини председателства Съвета за външни работи на блока в Люксембург. От там тя отправи поздрав по повод годишнината от подписването на Преспанското споразумение и призова страните членки да вземат положително решение за преговори със Северна Македония и Албания:

"Нека започна с нещо положително, защото днес се навършва точно една година от подписването на историческото Преспанско споразумение между Гърция и Северна Македония. Смятам, че трябва да си припомним силата на лидерството и смелостта, както и важните стъпки, които бяха предприети в Западните Балкани. Надявам се, страните членки да ги помнят и признаят, особено през идните дни, в които предстои важно решение - дали да се отворят преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, което се надявам и вярвам, че трябва да се направи възможно най-скоро".

Сред другите теми, които ще доминират на Съвета за външни работи и на предстоящата в края на седмицата среща на върха на лидерите от ЕС, са кризите в Персийския залив и Судан.

"Днес също така ще се опитаме да приложим по-стратегически поглед към това как ЕС може да изиграе ролята си в света в момент, когато от това има най-голяма нужда. През последните дни призоваваме за максимална сдържаност в Персийския залив. Особено мъдри бяха думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че светът не може да си позволи още една криза, особено в такъв регион".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна