Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценариите пред Европа след евроизборите

Участниците в заключителната конференция на проекта “Европа те чува. Гласувай!“ пред БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са сценариите пред Европа след европейските избори и как ще бъде отстояван българският национален интерес в новия европейски парламент. Това дискутираха участниците в конференция в София, организирана от Българското училище за политика “Димитър Паница“.

Конференцията бе заключителна част от проекта “Европа те чува. Гласувай!“, целящ да се повиши информираността на младите българи по теми, свързани с Европейския съюз.

Докато в Брюксел продължават разговорите за разпределението на висшите постове в европейските институции, а в новия Европарламент преди първото му заседание в началото на юли вървят процесите на прегрупиране, в София евродепутати, социолози и политолози потърсиха мястото на България в европейските процеси.

Ще се наложи ли принципът на водещия кандидат при избора на председател на Еврокомисията, въпреки силния отпор от Франция и Испания, както и каква ще бъде ролята на плаващите коалиции по ключови въпроси като бъдещия евробюджет, сигурност и отбрана? Това бяха част от въпросите, поставени в дебата в София.

Различни и динамични мнозинства в новия Европарламент. Това е моментната снимка след евровота през май според Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в София:

“Сега ще видим как ще се формират новите групи и там има доста предизвикателства и това е един много интересен момент, освен разпределението на висшите постове в ЕС, което започва в момента. Ще бъде интересно да се види какво се случва и с тези по-крайни групи“.

На фона на рекордната избирателна активност в Евросъюза Стефан Георгиев от социологическа агенция “АФИС“ съобщи, че у нас едва една четвърт от имащите право на глас са избрали новите 17 български евродепутати, което е най-ниската избирателна активност на национални избори от 2007 г. насам.

Налице е трайна тенденция за намаляване на избирателната активност на евроизбори.

Добромир Живков от социологическа агенция „Маркет Линкс“ изведе няколко изненади на евровота: високата избирателната активност в целия ЕС и ангажираността на младото поколение с европейските избори, неслучването на консервативната победа и "зелената вълна", което се дължи на активността на младите, ангажирани с тази идея. Именно проевропейският вот сред младите е свалил поляризацията между либерали и консерватори, заяви Живков.

В българския контекст обаче ангажираността на младите българи не е на нивото на техните връстници в другите европейски държави.

"Зелената вълна" в България вероятно предстои и вероятно вие ще бъдете тези, които ще я доведат, но тя все още е някъде в бъдещето пред нас", заяви Живков.

Весела Чернева, ръководител на Европейския съвет за външна политика в България, констатира отслабване на големите партии в центъра и възход на малките. Една от големите въпросителни ще се окажат „плаващите коалиции“, които Чернева определи като „шах на няколко нива“. Тя прогнозира, че консултациите на евролидерите днес и утре на Европейския съвет няма да доведат до решение и конкретни имена кой да оглави Еврокомисията, но може би ще стане ясен принципът дали ще се върви по формулата на водещите кандидати или не.

"Има голяма коалиция срещу принципа на водещия кандидат и това е коалицията на френския президент Макрон, а също и премиерът на Испания Санчес", допълни Чернева.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени