Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционният кандидат с преднина преди утрешните кметски избори в Истанбул

| обновено на 22.06.19 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес 3 малки социологически агенции обявиха резултатите от 3 независими анкети, според които кандидатът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм има преднина пред конкурента си Екрем Имамоглу. Мнозинството от по-големите и авторитетни агенции обаче сочи предимство за опозиционния кандидат за градоначалник. Две от обявените днес анкети сочат, че Бинали Йълдъръм дори прехвъря границата от 50% подкрепа. Според големите социологически фирми обаче ще спечели Екрем Имамоглу. „Сонар“ сочи 6 пункта преднина за него, „Конда“ – 9, а „Метропол“ – дори 11 на сто повече подкрепа спрямо бившия премиер Йълдъръм. Последна от големите агенции проучването си публикува „Авразия“, според която Имамоглу лидира с почти 7%. От водещите фирми само една отчита 0,5% преднина за Йълдъръм.

Днес кандидатите проведоха заключителните си митинги. В квартал „Пендик“ Бинали Йълдъръм заяви, че този път гласовете в негова полза няма да бъдат записани на сметката на Имамоглу. От своя страна кандидатът на Народнорепубликанската партия избра да завърши кампанията си в квартал „Юскюдар“, където заяви, че от понеделник ще започне нов период. В надпреварата участват и кандидатите на две други малки партии, които общо имат около 1% подкрепа.

С близо четири процента продължава да води в допитванията кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу за утрешните повторни кметски избори в Истанбул. В Истанбул живеят почти 20% от избирателите в Турция. Мегаполисът произвежда над една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

     

Баръш Яркадаш, журналист и бивш депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия, обясни в интервю за предаването „Събота 150“ защо смята, че истанбулчани ще подкрепят кандидата на опозицията:

„От години кметове от Партията на справедливостта и развитието управляват Истанбул. Те доведоха града до състояние да не може да се живее в него. Строителната политика под името „проекти за градско преустройство“ увеличи населението на града, а с това трафикът е блокиран. Издаването на разрешителни за строеж на много високи сгради се превърна в източник на рента, на доходи. Не останаха места, на които възрастните, децата, младежите да могат да се разхождат и да спортуват. Поради лошото управление у хората има очакване за промяна. ... Има и още един аспект. За Имамоглу не гласуват само хора от Народнорепубликанската партия. Тя е в коалиция с „Добрата партия“, а Демократичната партия на народите, която не е част от коалицията, но печели около 10% от гласовете в града, също го подкрепя. Най-важната причина за това е търсенето на сметка за авторитарните политика на Партията на справедливостта и развитието. Екрем Имамоглу се превърна в символ на надеждата както за добро управление на града, така и в търсенето на политическа сметка на Партията на справедливостта и развитието“.

На противоположното становище са управляващите и подкрепящите ги. Депутатът от Партията на справедливостта и развитието Зафер Саръкая пояснява защо техният кандидат, бившия премиер Бинали Йълдъръм, трябва да спечели утрешния вот:

„Нека сравним двамата кандидати: г-н Йълдъръм е бивш премиер на Турция, министър на транспорта, който построи много мостове и пътища. Опитът на г-н Йълдъръм е несравним с опита на другия кандидат. Освен това съм убеден, че честността на г-н Йълдъръм ще победи“.

"Истанбул е много важен, той не е просто град, сравним с другите градове в Турция, тъй като тук живеят хора от всички райони на Турция и от тук се излъчва сигнал към другите части от Турция. Заради това се отдава такава голяма важност на изборите. На 26 май наблюдавахме изборите за Европейски парламент. Аз хвърлих поглед към някои европейски вестници и видях, че интересът към местните изборите в Истанбул е дори по-висок, отколкото към изборите в Европа. Истанбул е не просто град, а много важно място, в което различните религии съжителстват рамо до рамо. Тук има над 10 милиона избиратели и 84% от тях отидоха пред урните, т.е. избирателната активност беше много висока", коментира Саръкая.

Някои турски и чужди коментатори посочиха, че отминалите избори не са били просто местен вот, а имат по-голямо значение. Опозиционният политик Баръш Яркадаш пояснява:

"На 31 март Народнорепубликанската партия спечели градове, които не е управлявала по-рано, като Адана, Мерсин, Анкара, Анталия, Истанбул. Тези градове, заедно с Истанбул и с градовете, които партията управлява и до момента, произвеждат 68% от националната икономика и показват политическата посока. Спечелването на тези градове показа краха на президентската система на Партията на справедливостта и развитието и националистите. Особено резултатът в Истанбул беше голяма загуба за тях. Заради това изборите придобиха характер на парламентарни избори. С нова победа на Имамоглу на 23 юни Турция ще бъде принудена да обсъжда предсрочни избори и връщане назад от президентската система на управление. Победата на Екрем Имамоглу на тези избори ще бъде знак, че властта на Тайип Ердоган вече отива към края си". 

Зафер Саръкая обаче е на различно мнение:

"Ако анализираме изборите на 31 март, ще видим, че от общо 312 общински съветници, 170 от тях са от Партията на справедливостта и развитието. От 39 кмета на общини в града, ние спечелихме 25. Народнорепубликанската партия спечели 14 района. Така че тези избори сега са само за кмет на Истанбулската голяма община, надяваме се да ги спечелим, както спечелихме мнозинството от общинските съветници и кметовете".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна