Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова ще внесе в парламента проектозакон за "личния фалит"

Снимка: БГНЕС

Законопроект за несъстоятелността на физическите лица ще внесе в Народното събрание следващия месец омбудсманът Мая Манолова. Проектът на закон, изработен от нейния екип, академичната общност и магистрати, е в суров вид и по него  тепърва ще се водят дискусии.

Над 12 на сто от всички заеми, отпуснати  у нас през 2017 година, попадат в графата лоши и необслужвани, което е три пъти повече от средното за Евросъюза, подчерта Мая Манолова. Тя добави, че България е единствената страна в Европейския съюз без закон за частния фалит:

"Закон за частния фалит се налага заради състоянието на законодателството у нас, което дава превес на силните на деня", подчерта Манолова. Тя смята, че законопроектът ѝ е в услуга на всички страни-потребители, кредитори, държава.

По време на кръглата маса по проблема, организирана от омбудсмана, от правосъдното министерство изразиха готовност да участват в дискусиите по законопроекта.

Проф. Огнян Герджиков призова да не се бърза с приемането му, подобна теза изразиха и работодателските организации. От Комисията за защита на потребителите заявиха, че проектът на закон поставя хората в по-благоприятна ситуация. А заместник-председателят на парламентарната правна комисия Филип Попов от БСП подчерта, че документът е добра основа и е стъпка в правилната посока.

Репортажа на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна