Eмисия новини
от 14.00 часа

В България няма свободни честоти за тестове на 5G мрежата

Снимка: digital,bg

5G мрежите в цял свят са част от желанието на бизнеса да създаде т.нар. потребление на умните устройства в домовете. Тези мрежи се смятат и за основата на развитието на автономните превози. В България нещата са още в началото. Но и може да не се случат скоро. Причината - все още няма освободени честоти за тестове на мрежата.

На планетата Земя има около 7 милиарда души, а към 2020 година в интернет се очаква да има вързани 22 милиарда устройства. И ако тази статистика не е достатъчна, само си помислете колко от устройствата ви са вързани в интернет. Понеже броят им  все повече ще нараства, разбираеми са и скорошните притеснения на Великобритания, че китайска компания беше спечелила търга за изграждане на 5G мрежа. Факт обаче е, че в световен мащаб нарастват инвестициите в изграждането на мрежи.

Мария Агют, която работи в лондонски анализаторски център, обясни на технологичния форум „Уебит“, че видеостриймингът и онлайн игрите ще са част от факторите, които ще дадат тласък за бързото развитие на 5G мрежите. Азия и САЩ са сред пазарите, които имат най-голям потенциал да развиват точно този тип мрежи.

„Проучванията, които направихме, показаха, че 22% от абонатите на една от компаниите ни в САЩ използват съдържание извън техните домове, извън уай фай зоните, тоест, използват мобилни данни. В Индия има близо 700 милиона абонати на мобилни услуги. И много от тях използват мобилните си телефони като устройства, които могат да закачат на телевизора и оттам да стриймват съдържание. Проучването ни в Индия показа, че 71% от потребителите на интернет използват точно този начин да гледат и това го правят поне веднъж месечно. 40 процента го правят няколко пъти дневно. Друга статистика - една от игрите за три месеца е била играна онлайн от 25 милиона души. Друга - от 25 милиона играчи за пет дни. Причината за тези цифри са, че все повече хора играят игри онлайн чрез облачните услуги. Това означава, че даже нямате нужда от скъпи устройства или страхотен компютър, а просто от много бърз интернет.“

Проучването, цитирано от Мария Агют, подкрепя тезата, че видеото и игрите може да са стимул за развитие на 5G мрежите. Като начало, доста от компаниите вече са се усетили и са започнали да предлагат подходящите тарифни планове. Доста от телекомите също са започнали тестове за стриймване на съдържание с висока резолюция…

„Много телекоми вече правят тестови излъчвания. Ако си спомням правилно и тенис турнирът „Ролан Гарос“ даже имаше съобщение че ще бъде излъчван, използвайки 5G мрежа. Западна Европа води в състезанието за Ultra HD канали, които се излъчват. Във Великобритания „Амазон“ и Netflix създават съдържание за ултра HD. „Амазон“ примерно има около 800 заглавия. В Корея през април 2019 година три оператора успяха много успешно да стартират 5G мрежа. Плановете на Япония са да излъчва Олимпийските игри в Токио догодина дори на 9К резолюция. В Южна Корея мой колега отиде там и видя как много хора искат да използват 5G мрежите, когато услугата стартира от първи април. А само за месец 5G мрежата имаше около 260 000 абоната."

Очакванията на изследователската компания са до 2023 г. повече от един милиард потребители да използват 5G. Три милиарда се очаква да бъдат те до 2025 година. Голяма част от използваните услуги през 5G ще са в Азия.

Австрия, Швейцария, Италия, Великобритания са част от държавите, които планират 5G мрежи за тази година в определени райони.

В България компаниите имат готовност за тестове. Но няма свободни честоти. Причината е, че част от честотите се ползват от военните. А по думите на заместник-военния министър Анатолий Величков освобождаването на честотите  няма да се случи скоро заради милионите, нужни за това.

„Имаме да освобождаваме и в седми и в осми диапазон, или както се нарича седми и осми дивидент. Там са работещи честоти на една немалка част от въздухоплавателните средства.“

5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на т.нар. интелигентни градове, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.

„5G използва в момента честоти около 3,5 гигахерца, които не са много по-високи от сега действащите 2,1 GHz - максималната за 4G, но може да се използват и по-високи, които отиват в милиметрови вълни. Има изследвания за това как тези милиметрови вълни действат върху човека, от гледна точка на това как те да бъдат прилагани като терапевтично средство при лечение на различни видове заболявания и те са използвани в Русия повече от 50 години вече като физиотерапевтични уреди. От  друга гледна точка обаче броят на антените ще стане безкрайно много. Като имате предвид, че 4G технологията в момента, която действа, има базови станции при няколкостотин метра или няколко десетки метра в зависимост от гъстотата на потребителите, тук те ще бъдат на всеки ъгъл", каза професор Мишел Израел от Националният център по опазване на общественото здраве и анализи.

В Израел държавата е сключила договор с мобилните оператори и те са задължени във всеки момент онлайн в реално време да представят мощностите на предавателите.

„Така че, който от министерството на здравеопазването отговаря за контрола на излъчването да може във всеки момент да влезе и да види триизмерна картина на съответното място - има ли наднормени стойности или няма наднормени стойности, които реално биха могли да се получат без да се извършва измерване."

Професор Мишел Израел предложи промени в закона за здравето:

„Едно от нещата, които ние предлагаме в този закон е всички измервания, независимо кой ги извършва от акредитирани лаборатории ли ще бъдат - частни, от регионалните здравни инспекции, от когото и да е, да влизат на едно централно място, каквото е Националният център по обществено здраве и анализи, който е към Министерството на здравеопазването. Тази информация е необходима, за да може да се попълва дори тази база данни. Хвърчат някакви измервания, които по някакъв начин са верни, но министърът на здравеопазването не може да ги ползва за контрол.“

Повече можете да чуете в звуковите файлове

Още от