Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ВМРО връщат разсрочено надвзетите субсидии

Политическите консултации в НС за размера на партийната субсидия се отлагат

| обновено на 26.06.19 в 15:02
Снимка: Ани Петрова

Политическите консултации за размера на партийната субсидия се отлагат и няма да се проведат днес. Това е било решено на Председателския съвет в Народното събрание.

Причината е отсъствието на представители на ръководството на ГЕРБ. Новината съобщи в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че партията ѝ няма цялата сума, която дължи след преизчисляване на надвзетите пари в партийната субсидия и БСП ще плати дълга си разсрочено.

„Тези близо шест милиона – имали сме ги преди половин година и в резултат и на кампанията, и на старта на телевизия, издръжката на партията сме ги изхарчили“, каза тя.

Лидерът на БСП заяви още, че отново ще иска намаляване на ДДС ставките в обсъждането на централния бюджет наесен след като стана ясно, че управляващите се отказаха да актуализират бюджета с промяна на данъка добавена стойност за различни стоки и услуги, за които настояваха от ДПС и БСП.

ВМРО също обяви, че ще връща надвзетите пари поетапно заради текущи разходи.

По повод отлагането на политическите консултации за парите на партиите лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че въпросът може да бъде решен бързо:

„Най-малкото нямам желание да бъдат публични, да ви го кажа по друг начин. И мисля, че това не е полезно да има много камери, въпросът е деликатен, въпросът е сложен, това бързане, това медийно говорене, това усложнява намирането на решения, когато става въпрос за позиции на различни партии. Всичко е въпрос на желание – за мен решението може да се вземе и за една седмица и аз ще се постарая сравнително бързо да го решим въпроса – той, не че е толкова е сложен“, каза Симеонов.

ГЕРБ ще участва в дебатите за партийната субсидия, заяви на свой ред в кулоарите на парламента Десислава Атанасова. Тя отново потвърди категоричната позиция на партията за 1 лев на спечелен глас.

„Ако нашето предложение не събере достатъчно подкрепа в пленарна зала - виждаме, че единствено "Воля" заявяват позиция, че ще подкрепят единият лев - сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица“, каза Атанасова.

"Воля" не е склонна към дебат за субсидиите на партиите, стана ясно от думите на заместник-председателя на партия Кръстина Таскова:

"Към този момент ние нямаме официална покана за участие в консултации, но смятаме, че трябва да се вземат бързи решения, все пак референдумът беше преди две години и половина. С тези  темпове държавата не може да се управлява, елементарни неща не се случват дълго време, няма какво повече да се консултираме. Слушаме тези дни, че колегите говорят за партийна субсидия в размера на германската. Когато вдигнат темата българите да получават германски доходи, можем да говорим за германска субсидия. Ние сме категорични, че субсидията трябва да бъде в размер на един лев".

Николай Александров от "Атака" обяви, че ще подкрепят 1 лев субсидия.

"Ние подкрепяме единия лев, даже през годините сме въвеждали нула лева".

ДПС няма да участват в консултациите, категоричен бе лидерът на партията Мустафа Карадайъ: "С националистите няма какво да си говорим по тази тема".

Юлиан Ангелов от ВМРО репликира:

"То си е тяхна работа, дали ще участват или не. Мисля, че всички политически партии в България трябва да са национално отговорни, да преглътнат егото си".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени