Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почеркът на Пловдив – индивидуален и със свободен дух

3
Бланките на проекта
Снимка: Таня Димова

„Обичам Пловдив, пиша на ръка“ гласи първото изречение от инициативата, която български художници и типографи организираха, за да създадат индивидуалният почерк на Пловдив. В рамките на три дни, започвайки от ключовата дата 24 май, Красимир Ставрев и един немалък екип събраха над 3500 почерка – на пловдивчани, приятели на Европейската столица на културата и съмишленици.

Първоначално много от хората, включили се в проекта, се притеснявали да оставят почерка си, защото определяли писането си като грозно. Това обаче не им попречило да попълнят бланките с усещане за нещо ново и различно, каквото всъщност е проектът „Почеркът на Пловдив“ – той няма еквивалент дори в световен мащаб.

Идеята на инициативата е да накара хората да се върнат към писането на ръка, но и с течение на времето, за да бъдем още по-точни – след 1 ноември, да използват и индивидуалният шрифт на Пловдив, който ще събира в себе си всичко онова, което носи града – айляшки дух и творчески ентусиазъм. През ноември проектът ще бъде финализиран – с шрифт, който всеки ще може да изтегли, инсталира и използва и с изложба, която ще представи всичките 3500 бланки, та дори и повече.

Красимир Ставрев ни разказа „Какво се случва“, когато събереш почерка на толкова много хора. Чуйте го в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна