Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е промяна в модела на финансиране на болниците

ВМРО иска специална програма за болниците в Северозапада, ДПС не приема Визията на БСП

Нигяр Джафер

"Министър Ананиев се опитва да излезе от ситуацията, в която е поставен, защо нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения. Малко е трудно да се ориентираме в това, което искаше да каже. Не сме категорични и доколко е решен на действия. Не очаквам да чуя нещо ново нещо фундаментално, нещо революционно. Очаквам да чуя практически стъпки, които конкретно в случая могат да решат част проблема".

Това каза за БНР депутатът от Здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС преди днешното изслушване в МС на министър Кирил Ананиев за актуалното състояние на здравеопазването в Северозападна България. Тя допълни:

„Имаме задълбочаване на сериозните проблеми и един от тези проблеми са задълбочаващите се дисбаланси в системата, особено регионалните дисбаланси. Достъпът до здравеопазване на голяма част от населението на България, на две трети от територията на страната, е изключително затруднен, с което се нарушава конституционното право на хората за такъв достъп. Вторият проблем е с кадровия ресурс – проблем, който се задълбочава и няма никакво решение до този момент“.

В Северозапада има много и общински болници, някои от които  стоят по-добре от някои областни болници, каза д-р Джафер в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и даде за пример лечебницата в Лом:

„Преплита се наистина проблемът за доброто управление, за мениджмънта на даденото лечебно заведение, но и за кадрите, както и за финансирането“.

ДПС има „много сериозни възражения“ срещу програмата по отношение на здравеопазване във Визията на БСП:.

„Не разбираме как лечебните заведения трябва да стават социални предприятия. Винаги сме твърдяли, че сме за демонополизация на Здравната каса, защото повече конкуренция ще даде възможност за по-добър избор на пациентите, за контрол и прозрачност. По-интерсна е идеята на министър Ананиев - на 15 юли той представя нов здравноосигурителен модел.

Д-р Калин Поповски от ВМРО коментира, че проблемите в държавното здравеопазване се дължат основно на това, че то „е оставено от години само на един модел на финансиране - от НЗОК“:

„Северозападът има три държавни болници – във Враца, Видин и Монтана, за които трябва да се измисли специална програма, защото през годините много частни болници навлязоха при тях и има феномена „болница в болница“. Частните болници са търговски дружества, финансират се по два начина, печелят и изтеглят тези пациенти, които са сравнително не толкова болни в тежко състояние и фактически печелят добре, а държавните болници са на загуба“.

Според Поповски проблемът може да се реши само при промяна на здравноосигурителни модели:

„Държавните болници, аз съм му казвал и на министъра и в личен разговор, трябва да имат друг модел на финансиране. Този модел така не може да продължава…. Не се изпълнява и Колективният трудов договор по заплатите. Заплатите са много ниски.... Враца, Видин и Монтана са част от тези 28 областни болници, без които държавата не може. Закриване на отделения и каквито и да било рестрикции е неправилно. По-скоро трябва да се мислят оздравителни планове за тези болници, за да не изтичат пациентите към частните болници. Държавни трябва да останат всички 28 областни болници. А общинските болници трябва да се подкрепят от местните общински съвети, които имат възможност да го правят. Аз съм бил общински съветник два мандата и ви казвам, че общините имат възможност, стига да имат такова желание“

В България има над 3 милиона хоспитализации на година, което източва Здравната каса, защото част от пациентите няма нужда да се хоспитализират, каза Поповски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна