Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кириакос Мицотакис встъпи в длъжност премиер на Гърция

| обновено на 08.07.19 в 19:38
Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис положи клетва и получи мандат за съставяне на правителство. На специална церемония в Атина бившият премиер Алексис Ципрас предаде властта на спечелилия лидер на "Нова демокрация".
Новият министър-председател Кириакос Мицотакис се закле пред Библията в присъствието на президента на страната Прокопис Павлопулос и на висши духовници. В изявление след това каза: "Гръцкият народ ни даде силен мандат да променим страната. Ще уважим изцяло решението му. От днес започва усилена работа. Напълно съм уверен в способностите ни, и че ще се справим достойно".
Очаква се днес да се обяви и състава на новия кабинет в Атина. По предварителна информация в него се очаква да бъдат включени експерти извън политическата сфера на консерваторите, както и специалисти - гърци, които са утвърдени професионалисти и работят в чужбина.в световни компании и организации.
Кириакос Мицотакис получи мандат за управление след абсолютната победа на консерваторите от "Нова демокрация" на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Консерваторът Мицотакис показа на гърците, че държи на християнските ценности.

Партията му спечели близо 40 процента на вчерашните извънредни парламентарни избори. Шест партии влизат в новия парламент, извън него остава крайнодясната „Златна зора“ .

Абсолютната победа на "Нова демокрация" дава възможност за еднопартийно правителство без компромиси, посочват коментарите  по изборните резултати. Със 158 депутати от 300-членния парламент Мицотакис владее напълно ситуацията в страната, пишат днешните вестници.

Пред избирателите и гръцките медии Мицотакис каза:

„Ще продължа със същата скромност и упорита работа, които ме доведоха до тук. Имам дълбока вяра в неизчерпаемите способности на хората. Искам да видя отново този народ да просперира и да си възвърне самочувствието. Искам да дам на децата, които си заминаха, възможността да се върнат в нашата страна, ако решат да го направят."

След обявяването на резултатите от вота премиерът Алексис Ципрас заяви, че уважава волята на гръцкия народ и допълни, че приема присъдата на хората с високо вдигната глава.

Причината за загубата на СИРИЗА е липса на доверие, категорични са коментарите по изборните резултати

Сред първите поздравили Мицотакис бяха българският премиер Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов е посочил, че е уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план. Юнкер, от своя страна, отбелязва, че Гърция я чака още много работа за пълно икономическо възстановяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна