Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу бившия зам.-кмет Евгени Крусев за ремонта на Графа започва по същество на 30 септември

| обновено на 11.07.19 в 12:41
Снимка: БГНЕС

Първите разпити по делото срещу бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев за ремонта на трамвайното трасе на столичната улица „Граф Игнатиев“ започват в края на септември. На разпоредително заседание днес стана ясно, че Столичната община няма да има финансови претенции срещу Крусев.

След като Специализираният наказателен съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт срещу него, насрочи първите разпити за 30 септември.

Прокуратурата твърди, че подменяйки първоначално договорените подложки на релсовия път, за да е безшумно преминаването на трамвайните релси, Крусев е нарушил служебните си задължения и е ощетил общинския бюджет с малко над 920 000 лева, а от действията му се е облагодетелствала фирмата, извършваща ремонта -  „Джи Пи Груп“.

Крусев коментира, че решенията му целели единствено обектът да бъде изпълнен по максимално качествен начин и че направените измервания след ремонта показали, че след поставянето на подложката шумът и вибрациите са намалени в пъти:

"Изследванията, които са правени, показват че релсовият път е в абсолютно всички норми, че шумът и вибрациите, спрямо предишното състояние на „Граф Игнатиев“, са намалени в пъти и  релсовия път отговаря на абсолютно всички критерии и норми за безопасен, безшумен релсов път".

Станал ли е бившият заместник -кмет Евгени Крусев жертва на общественото недоволство от качеството на ремонта на централната столична улица - отговорът на адвоката му Менко Менков:

„Това е естетическа категория, която не е предмет на настоящето дело. Предмет на настоящето дело е подложката на трамвайните релси. Ще ви покажа запис, а можем и заедно да отидем до видим, че в момента няма никакъв шум, а преди ремонта как се тресеше целият „Граф Игнатиев“ и сградите щяха да паднат. Така че в това отношение г-н Крусев няма никаква вина“.

Сред свидетелите в процеса не е столичният кмет Йорданка Фандъкова, каза още Менко Менков.

Крусев стана обвиняем в разгара на скандала за продължителността и качеството на ремонта на централната столична улица. Първоначално прокуратурата твърдеше, че със сключения от него договор за поставяне на виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, общината е била ощетена с близо 5 милиона лева. След шестмесечно разследване щетата беше стопена почти пет пъти.

До скандала с подложката, която трябваше да тушира шума от преминаващите през центъра на София трамваи, се стигна след като стана ясно, че фирмата - изпълнител на ремонта "Джи Пи Груп" - по инициатива на Крусев, я е сменила с различна от тази, заради която е спечелила обществената поръчка. Тя била като тази на фирма, загубила търга и платена на по-висока цена.

"Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Умишлено е създал облагодетелстващи условия за изпълнителя на ремонта "Джи Пи Груп", пише в обвинителния акт.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна