Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хематологичните заболявания най-често протичат скрито

Доц. Георги Арнаудов: Повече от половината жени в детеродна възраст имат железен дефицит, без да подозират

Синините при лек удар могат да означават нарушение в системата за кръвосъсирване

Снимка: Лилия Герчева, БНР
Хематологичните заболявания обхващат широк кръг от доброкачествени и злокачествени нарушения на кръвта. Броят на хората с такива проблеми се увеличава в последните години, а в повечето случаи те протичат скрито. Анемията, например, е една от най-често срещаните болести на кръвта.

От железен дефицит, без да подозират, страдат повече от половината жени в детеродна възраст, като първоначално този дефицит може да не бъде проявен като анемия, но да съществува. Жената разбира за него при случайно изследване, коментира пред Радио София доц. д-р Георги Арнаудов, началник на Клиниката по хематология и на Отделението по трансплантация на хемопоетични стволови клетки в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

По думите му, в последните години има и увеличение на броя на възрастните хора с болести на лимфните възли и на кръвта, заради отслабването на имунната система с напредването на възрастта. Потърсихме мнението на специалиста за другите най-често срещаните хематологични проблеми:

"В световен мащаб има забавяне в диагностиката на тези заболявания, а в модерната онкология ранното откриване на заболяването е императивно, защото обемът на тумора е по-малък и много по-лесно се постигат резултати. Доброкачествените заболявания също са проблем - например повече от 50% от жените във фертилна възраст са с латентен железен дефицит, който компрометира начина им на живот. И мимолетното лечение с желязо на решава въпроса. Когато се разгъне анемията, тогава пациентите намират обяснение на симптоматиката, която са имали. Това е много сериозен проблем и е необходима прецизна диагностика".

По думите на доц. Арнаудов, не винаги пълната кръвната картина дава някакъв отговор за наличие на заболяване. При левкемията изследването може да даде насока на специалистите. Често обаче немотивирана повишена температура, загуба на тегло (с повече от 10 процента за около шест месеца), нощно изпотяване, подуване на лимфен възел могат да бъдат симптом за лимфом.

Има и скрити хематологични заболявания, които може да бъдат предизвикани дори от вирусна инфекция. Синините при лек удар или обилно кървене при малки травми, например, могат да бъдат сигнал за нарушение в системата за кръвосъсирване.

Колко често трябва да изследваме кръвта си и за какви симптоми да следим - чуйте в интервюто с доц. д-р Георги Арнаудов!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!